• Short title article: Papa Franjo

Zasnivanje obitelji u Italiji postaje gigantski pothvat koji si mogu priuštiti samo bogati, rekao je u petak papa Franjo, upozorivši da "nemilosrdni" uvjeti slobodnog tržišta sprečavaju mlade da imaju djecu.

Broj rođenih u Italiji je 2022. prvi puta pao ispod 400.000. Zemlja bilježi pad nataliteta već 14. godinu za redom te je broj stanovništva pao za 179.000, na 58,85 milijuna.

Govoreći na konferenciji o sve većoj demografskoj krizi, papa je rekao da je pad novorođenih pokazatelj gubitka nade u budućnost. Mladi, upozorio je Sveti Otac, pritisnuti su osjećajem nesigurnosti, krhkosti i neizvjesnosti.

“Teškoće u pronalaženju posla i očuvanju radnog mjesta, strahovito skupe kuće, najamnine koje su se vinule u nebo i istodobno nedovoljne plaće su stvarni problemi”, rekao je papa Franjo koji je sjedio pokraj premijerke Giorgie Meloni.

“Slobodno tržište, bez neophodnih korektivnih mjera, postaje surovo i stvara vrlo ozbiljne situacije i nejednakosti”, rekao je papa i dodao da djecu zamjenjuju kućni ljubimci. Prepričao je kako ga je na nedavnoj audijenciji jedna žena zamolila da udjeli blagoslov njezinoj bebi da bi shvatio da se radi o psu.

“Izgubio sam strpljenje i ukorio je rekavši – toliko mnogo djece je gladno, a vi mi donosite psa”, ispričao je papa.

Također je priznao da postoje gotovo nesavladiva ograničenja s kojima se mlade žene suočavaju kada moraju birati između majčinstva i karijere.

“S obzirom na to da je za podizanje djece potrebno sve više novca, ljudi revidiraju svoje prioritete”, rekao je Papa, izrazivši žaljenje što se mladi muče da ostvare svoj san o obitelji te su prisiljeni odustati od svojih želja i umjesto toga se pomire s osrednjim stvarima, poput novca, putovanja i ljubomornog čuvanja svog slobodnog vremena i dokolice.

Pad broja stanovnika izaziva veliku zabrinutost u trećoj najvećoj zemlji u eurozoni.

Ministar gospodarstva je upozorio da bi talijanski BDP, ako se ovakav demografski trend nastavi, mogao tijekom naredna dva desetljeća pasti za 18 posto. Italiji prijeti da u idućih 10 godina izgubi milijun đaka.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok