”HDZ BiH bi mogao sa SDA i SBB-om najbolje riješiti neriješene probleme”, rekao je predsjednik HDZ-a BiH, Dragan Čović, gostujući u emisiji ‘Pošteno’ Federalne televizije i govoreći o mogućim partnerima nakon izbora u listopadu.

Uvjeren je da će HDZ BiH osvojiti većinu glasova hrvatskog biračkog tijela bez obzira izašao samo stalno ili sa zajedničkom listom.

Između ostalog, Čović je rekao kako se ne planira na stranačkom saboru iduće godine kandidirati na mjesto predsjednika HDZ-a BiH naglasivši kako u Predsjedništvu stranke ima jako mnogo kvalitetnih ljudi koji bi mogli preuzeti tu poziciju.

Dodao je i kako ga ne zanima mjesto u Predsjedništvu BiH jer je tu poziciju već obnašao te da misli kako mu je, kao nekome tko ulazi u šesto desetljeće života, vrijeme da razmišlja o laganom umirovljenju.

No, Čović je odbio tvrdnje bošnjačkih političkih lidera, u koje je svrstao i predsjednika SDP-a BiH Zlatka Lagumdžiju da su on i njegova stranka smetnja dogovoru.

”Ponašamo se kao prepristojna opozicija”, rekao je Čović dodavši kako je problem politički nadmudrivanje bošnjačkih stranaka te da razmimoilaženje nastane kada jedna od tih stranaka pristane na neki dogovor s HDZ-om, nastanu problemi s drugom.

”Između njih su otvorene prijetnje – tko prihvati nešto od HDZ-a je izdajnik Bosne i Hercegovine”, rekao je Čović dodavši da, kad bi se građani BiH istinski upoznali s onim za što se on zalaže da bi većina rekla kako je on u pravu i da je normalno to što on, odnosno HDZ BiH, traži.

U emisiji su se i iznijeli prilozi o oslobađajućim presudama u korist Čovića u slučaju Lijanovići, Eronet i Bičakčić. Čović je rekao kako je riječ o političkom progonu, ali i da snagu crpi iz svoje obitelji dragog Boga.

Govoreći o neizbježnom pitanju trećeg entiteta, Čović je rekao kako ga ne zanima niti želi treći entitet kako se to sad predstavlja, ali da bi rješenje za Federaciju BiH moglo biti u ti kantona što bi ujedno bila i velika ušteda troškova birokracije.

Inače, Čović je u emisiju Federalne televizije došao nakon sjednice Predsjedništva stranke u Kreševu, koje, kako je potvrdio medijima uoči sjednice nije slučajno odabrano.

”Želimo poslati jasnu poruku kako podržavamo Radoju Vidovića, načelnika Kreševa, kao i sve projekte koji će pokazati promjenu u upravljanju ovom sredinom. Došlo je vrijeme da Hrvati u onim sredinama gdje su većina to i pokažu, odnosno dosta je igara onih koji su preko leđa hrvatskog naroda željeli riješiti neka svoja pitanja. Takav smo slučaj imali najprije u Jajcu, potom Vitezu, a onda i u Kreševu. To se srećom promijenilo barem u Kreševu,” rekao je Čović uoči sjednice, a u emisiji Pošteno je dodao kako su Hrvati u problemu upravo tamo gdje se nisu politički organizirali.

Komentirajući rezultate popisa stanovništva, rekao je kako je broj Hrvata u Republici Srpskoj ”tuga”, ali da su neslužbeni rezultati popisa ipak pokazali kako su ”Hrvati žilav narod”.

Na pitanja da nije ostvario predizborna obećanja, među kojima je i kanal na hrvatskom jeziku i treći entitet i što ga čini uspješnim političarem koji nema niti jednog uspjeha, rekao je kako nisu u vladi Federacije jer nisu željeli ući po pravilima koja su nametnuta i da se federalna vlada smjenjuje od kad je uspostavljena.

Iako je Federalna televizija slovila za ljutog neprijatelja hrvatskom narodu u BiH i HDZ-u, pa je tako objavljivala navodne dokaze o tome da je Čović izrabljivao ratne zarobljenike kao direktor SOKOL-a, Čović je dobivao pitanja od kud mu silna snaga, ali nije dobio pitanje o stečenoj imovini iako je prije nekoliko mjeseci bila središnja tema u jednoj emisiji entitetske televizije. To je, kako je obećala urednica emisije Duška Jurišić, ostavljeno za neki drugi put, a lider HDZ-a BiH je rekao da će rado doći, ako publici nije bio dosadan.

Pogledajte video >>>

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok