Svi nositelji dužnosti u pravosudnim institucijama, suci, tužitelji, pomoćnici... morat će prikazivati javnosti svoje imovinski kartice, što do sada nije bila praksa.

To traže i nevladine organizacije i predstavnici Europske komisije, dok iz Transparency Internationala za BiH tvrde “kako nositelji pravosudnih dužnosti predstavljaju jedan od najznačajnijih alata za sprečavanje sukoba interesa i otkrivanje nezakonitog stjecanja imovinske koristi. Podnošenje imovinskih kartica nositelja pravosudnih dužnosti te njihovo javno objavljivanje predstavljaju pozitivnu praksu koja je prisutna u regiji, dok u BiH ovi mehanizmi još uvijek nisu uspostavljeni”.

Postojeću uredbu, prema kojoj suci i tužitelji ne moraju dostavljati svoje imovinske kartice, već samo godišnja financijska izvješća, Venecijanska komisija proglasila je manjkavom. Prema njezinoj ocjeni, ovim se ne obvezuje nositelje pravosudne vlasti otkriti ukupnu imovinu.

U analizi pod nazivom “Sukob interesa u pravosuđu - pregled propisa i preporuke”, koju je izradio Transparency International, ističe se kako, prema postojećoj praksi, suci i tužitelji u godišnjim financijskim izvješćima navode, među ostalim, aktivnosti koje su obavili izvan dužnosti, uključujući iznose koje su naplatili.

“Financijska izvješća uključuju informacije o bračnom partneru i djeci, a koji posjeduju dionice ili sudjeluju u rukovođenju privatnim ili javnim poduzećima, udruženjima. Visoko sudbeno i tužiteljsko vijeće može tražiti i dodatne informacije. Međutim, Vijeće nema kapaciteta provjeravati točnosti navoda iz financijskih izvješća”, stoji u analizi.

Prema istraživanju Transparency Internationala, sporno je što dodatne aktivnosti nisu ograničene u smislu visine financijske koristi koju mogu ostvariti nositelji pravosudnih dužnosti preko dodatnih aktivnosti.

“Čak i ako bi se primijetile određene nepravilnosti u dostavljanju financijskih izvješća, ne postoje mehanizmi kojima bi se nositelji pravosudne dužnosti sankcionirali”, napominju iz ove međunarodne organizacije. Naglašavaju kako podnošenje financijskog izvješća o zaradi suca i tužitelja nije isto što i imovinska kartica koja je mnogo širi pojam te obuhvaća i informacije o stjecanju pokretne i nepokretne imovine.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok