Zamjenica predsjedatelja Zastupničkog doma Parlamenta BiH i zamjenica predsjednika HDZ BiH Borjana Krišto izjavila je kako je šokirana uhićenjima pripadnika HVO-a u Orašju, te kako se ne može imati povjerenja u funkcioniranje BiH kao pravne države, javlja Hrvatski Medijski Servis.

Uhićenja su me šokirala, ne samo mene nego vjerojatno i svakog Hrvata, bilo da je iz Hrvatske, BiH ili negdje drugo, a posebno iznenađuje što se to dogodilo netom prije blagdana Svih svetih i dušnog dana, i samo dan poslije posjete premijera Plenkovića. izjavila je Krišto za Radio Livno.

- Što se tiče tužiteljstva, ovo je samo jedna vrsta dokaza i potvrde, da se preko te institucije, ako se uopće može nazvati institucijom, provodi jedna vrsta ratne politike, na način da se jedan narod predstavi u negativnom svijetlu. Kako i od koga dolazi jasno nam odgovara nacionalna struktura onih koji povlače ovakve poteze i donose ovakve odluke. Svi oni koji imalo poznaju prilike i rad ovih institucija, a posebno rad na procesuiranju ratnih zločina u BiH, dobivaju sliku što je cilj i zadatak Tužiteljstva BiH. To je krivotvorenje povijesne istine, istine da se ovdje radi o ljudima koji su sudjelovali u Domovinskom ratu obrambenog karaktera, a ne o zločincima. To su pripadnici HVO-a koji su branili svoj dom, i svoj kraj, kazala je Krišto.

Dodala je kako, nažalost, ta borba i danas traje.

- Mi moramo skupiti snagu i pokazati da pripadnici HVO-a ne snose krivicu za ono što im se u ovom trenutku želi nametnuti. Jasno nam je da se zločini moraju procesuirati, ali isto tako se nakon 20 godina od rata nekim čudom pojavljuju neki novi dokazi, neki novi svjedoci, a u isto vrijeme se šuti za zločine koji su počinjeni nad Hrvatima, od središnje Bosne, Uzdola, Križančeva Sela, Bukinih kuća, Bikušama i drugim stratištima, kazala je Krišto u telefonskom javljanju u program radio Livna.

Ona smatra kako ovakvi događaji loše utječu na prilike i odnose u BiH.

– Stvara se kako pravna, tako i opća nesigurnost i neizvjesnost. Nemamo povjerenja u funkcioniranje BiH kao pravne države, te se na ovakvim primjerima pokazuje kako u budućnosti nije moguć ni ekonomski ni bilo kakav drugi napredak ove zemlje bez neovisnog pravosuđa, koje neće djelovati po ničijem nalogu i političkom pritisku i koje će se igrati s ljudskim sudbinama, kazala je Krišto, te naglasila kako očekuje da nedužni i oni koji snose odgovornost po politički montiranim optužnicama, pa i u ovom trenutku budu pušteni svojim domovima i svojim obiteljima.

Ona misli da su uhićenja u Orašju preozbiljno pitanje, te kako se njime najprije moraju pozabaviti svi unutra BiH.

-  Ovo je nastavak nekih procesa i odgovori na neka pitanja, mi moramo krenuti od uređenja BiH. Mi pričamo o nekoj zemlji, ali ne možemo govoriti da se radi o BiH kao državi, ona nema niti elemente, niti obrise, niti funkcionira kao pravna država. Stoga razvoj događaja bi bio taj da uistinu politički predstavnici koji su odgovorni, koji imaju povjerenje naroda, a to su predstavnici sva tri konstitutivna naroda, sjednu, dogovore se o budućem putu BiH, a prije svega o njenom unutarnjem uređenju, da se ona izgradi kao ustavna jednakopravna država sva tri konstitutivna naroda i građana koji u njoj žive. Potom bi se mogli udariti temelji za funkcioniranje BiH kao pravne države i krenuti sa socijalnim, ekonomskim i svim drugim reformama. Mislim da je to jedini put kad je u pitanje funkcioniranje BiH u svakom segmentu života, kazala je Krišto.

Naglasila je kako HDZ BiH satalno zagovara izgradnju dobrih odnosa i povjerenja  među sva tri konstitutivna naroda, i na takvim osnovama zagovaramo izmjenu Ustava i Izbornog zakona u BiH.

- Činimo sve, iniciramo sastanke, to ćemo činiti i dalje, zalagati se da BiH bude ravnopravna  zemlja svih konstitutivnih naroda i građana koji u njoj žive. Mislim da je to moguće samo treba ono što trenutno nemamo, a to je politička volja da je na ovakav način uredimo, kazala je Krišto

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok