Maxportal objavio je kompletnu listu osoba protiv kojih je u BiH podnesena kaznena prijava zbog sumnje da su počinile ratni zločin.

Na popisu se nalazi 3097 osoba. Ima tu i političara i generala, Hrvata, Srba i Bošnjaka. Ima i pokojnika. Popis je nastao u vrijeme od 1992. do 1995. godine.

Na popisu su Ante Gotovina, Damir Krstičević i Željko Glasnović.

Unatoč ovako velikom broju imena popis nije kompletan. Nadopunjavan je u godinama nakon Oluje. Naime, na popisu nema nekih  hrvatskih časnika za koje pouzdano znamo da je protiv njih provedena istraga, podignuta optužnica i raspisana tajna tjeralica još u vrijeme dok je predsjednik Hrvatske bio Ivo Josipović.

Nema ni potpredsjednika Sabora Milijana Brkića, ni generala Željka Šiljega, Nedjeljka Obradovića, Mije Jelića i Miljenka Filipovića za koje iz drugih, pouzdanih i više puta potvrđenih izvora, znamo da se protiv vode istrage ili su podignute optužnice

Na ovom popisu se nalazi dvadesetak hrvatskih generala i veliki broj časnika i vojnika.

Važno je spomenuti da su na ovom popisu i Đuro Matuzović, Marko Dominković, Ivo i Todo Oršolić i ostali nedavno uhićeni u Orašju. Upravo ta činjenica motivirala je Maxportal na objavu ove liste.

Naime, ovaj popis u posjedu redakcije Maxporatala ( na ćirilici i latinici) je više od deset mjeseci i vjerovali smo da se radi o “zbrda-zdola” nabacanim imenima. No, slučaj Orašje nas je demantirao.

Za sve one koji se nalaze na ovom popisu, osim pokojnih, moguća su uhićenja.

Pogledajte listu >>>

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok