Direktor Javnog poduzeća „Autoputevi Republike Srpske“ d.o.o. Banja Luka Dušan Topić i potpredsjednik kineske kompanije „Power China – Sinohydro” za Euroaziju Yang Fan potpisali su komercijalni ugovor za izgradnju autoceste na pravcu od Banje Luke do Miliništa.

Pomenuti ugovor parafiran je ranije, uz suglasnost Vlade Republike Srpske, a danas je potpisan na marginama Petog summita šefova vlada zemalja središnje i istočne Europe i Kine, poznat i kao Summit „16+1“, a koji se 5. i 6. studenog održava u Rigi, glavnom gradu Latvije, priopćeno je iz „Autoputeva Republike Srpske“.

Potpisivanju spomenutog ugovora, koji bi trebao ubrzati proceduru za odobravanje kredita od strane kineske „Eksim banke“, čime bi se financirala izgradnja prve dionice autoceste Banja Luka – Mliništa, na pravcu od Glamočana do Puta AVNOJ –a, ukupne dužine 62 kilometra, nazočili su zamjuenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, koji je ujedno i koordinator za saradnju BiH i Kine, kao i potpredsjednik „Power China – Sinohydro“ za međunarodne poslove Xiong Lixin.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok