Na natječaje za posao u državnoj upravi u prosjeku se prijavi oko 30 kandidata, što je nevjerojatno malo za zemlju s pola milijuna nezaposlenih, piše Večernji list BiH.

U isto vrijeme, na natječaje u privatnom sektoru, posebno u tvrtkama koje slove za stabilne i bolje poslodavce, javi se i po nekoliko stotina kandidata.

Zaobilaze natječaje

Nezaposleni kažu da se ne žele prijavljivati na natječaje i maltretirati jer se unaprijed zna tko će dobiti posao. Nitko više ne vjeruje natječajima jer je praksa pokazala da su oni puka formalnost. Mišljenje da se posao dobiva samo zbog stranačke pripadnosti ili poznanstava toliko je postalo ustaljeno u našem društvu da nezaposleni sve više sumnjaju i da je za zaposlenje u privatnim tvrtkama koje raspišu natječaj potrebna “veza”. “Zašto bih gubila vrijeme skupljajući dokumentaciju i išla na razgovore za posao kada je javna tajna da se državni posao dobiva samo ‘preko veze’. Ne želim sudjelovati u tom balu s maskama”, kazala je za Blic Banjolučanka Danijela Knežević, koja kaže da natječaje u javnoj upravi zaobilazi i kada ispunjava sve tražene uvjete. Ovakvih je priča u BiH mnoštvo. Nezaposleni s diplomama javnih sveučilišta, koji nemaju “veze”, odavno su se pomirili s činjenicom da je državna služba rezervirana za “bogomdane”.

Pogubno za društvo

I dok nezaposleni tvrde da se na natječaje u državnoj službi ne prijavljuju iz razloga što se već zna tko će posao dobiti, u Agenciji za državnu upravu RS kažu da je razlog male zainteresiranosti za posao u javnom sektoru nedostatak stručnog kadra. Stručnjaci upozoravaju da većina podobnih, koji dobivaju važne državne poslove, nije dovoljno stručna rješavati probleme. “Teško je iskorijeniti stranačko zapošljavanje, ali ono ne smije biti ovoliko izraženo. Sve dok prednost ne budu dobivali najsposobniji i najkvalitetniji radnici, društvo neće moći napredovati”, kazao je za Blic sociolog Ljubiša Rokić.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok