Delegati Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine danas nisu prihvatili Godišnji izvještaj Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) iznoseći brojne primjedbe na rad pravosuđa u BiH, ali i podsjećaju na neuspjele reforme pravosuđa.

Delegat Kluba Hrvata Mario Karamatić (HSS) upozorio je na korupciju u pravosuđu, a pozvao je i VSTV i disciplinskog tužitelja da počnu raditi svoj posao, ocjenjujući da BiH ima vrhunske pravnike, suce, tužioce, međutim “zahvaljujući nametnutim odlukama visokih predstavnika i međunarodne zajednice nema mogućnost da ih pustimo da rade svoj posao”. Piše Dnevni list.

Sredoje Nović (SNSD) delegat Kluba Srba, smatra da je nezahvalno razgovarati o tom izvještaju ako se zna da se na njih ne može uticati, podsjećajući da se u posljednjim godinama čulo mnogo teških riječi vezanih za bh. pravosuđe.

– Ako iz Suda BiH najviši rukovodioci kažu da u pravosuđu vlada pravosudna mafija, to je užas, to bi trebalo da bude uzbuna za cijelu vlast u BiH, ne samo za pravosudne institucije – smatra Nović, uz isticanje da je to najkorumpiraniji dio društva.

Mišljenja je da se treba smoći snage i na sto staviti zakone o pravosuđu te dozvoliti stručnjacima da kažu šta je potrebno mijenjati jer se godinama priča o reformi pravosuđa, ali rezultati izostaju.

– Nije samo VSTV kriv za stanje u pravosuđu koje je jedan od ključnih stubova pravne države. Ništa neće uspjeti ni reforma privrede ako ne budemo imali pravnu državu i ako se ne prekine s montiranim procesima koji imaju uporišta u zakonima – smatra Nović.

Delegat Kluba Bošnjaka Halid Genjac (SDA) krajnje štetnim nazvao je neosnovano i tendenciozno izjavljivanje i navođenje da pravosudne institucije imaju etnički pristup u pogledu postupanja u određenim slučajevima jer to mora biti potkrijepljeno objektivnim argumentima.

Iznio je stav da se o stanju u pravosuđu ne može govoriti uzimajući u obzir samo jedan fragment iz perspektive nekoga kako njemu to izgleda, u tom smislu smatra da treba biti objektivan i sagledati cjelinu.

Dopredsjedavajući Doma Ognjen Tadić iz Kluba Srba (SDS) zapitao je zašto parlamentarci koji nisu zadovoljni radom pravosudnih institucija nešto ne mijenjaju jer su oni zakonodavna vlast, ali do toga nije došlo zbog nepostojanja političkog dogovora.

Iznio je i podatak da je budžet VSTV iznosio 7.779.773 KM gdje ne ulaze donatorska sredstava drugih država i međunarodnih organizacija, a budžeti Suda i Tužiteljstva BiH za 2015. godinu iznosili su više od 28 miliona KM, dok je sudsku i tužilačku funkciju obavljao 100 sudija i tužilaca.

Uporedio je to s budžetom sudova i tužilaštava u Republici Srpskoj gdje budžet za istu godinu bio 61 milion KM, a 470 je obavljalo sudsku i tužiteljsku funkciju, što je za njega primjetan nesrazmjer posebno ako se pogleda i broj riješenih predmeta.

I dopredsjedavajući Doma naroda iz Kluba Hrvata Bariša Čolak (HDZBiH) tvrdi da za stanje u pravosuđu nije samo kriv VSTV, ali u velikom postupku ipak snosi odgovornost jer je zadatak tog vijeća uspostaviti profesionalno i neovisno pravosuđe.

Delegati su zaključkom zadužili Vijeće ministara BiH da u parlamentarnu proceduru uputi izmjene zakona ili novi zakon kojim bi se na odgovarajući način regulirala pitanja neophodnosti objavljivanja podataka o imovinskim kartonima nosilaca sudskih i tužiteljskih funkcija u bh. pravosudnim institucijama.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok