Novi Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o osnovama sigurnosti prometa na putevima u Bosne i Hercegovine, kojim se uvode mnogo strožije kazne za prekršaje u prometu stupa danas na snagu.

Novim zakonom su kazne za skoro sve prekršaje uvećane, a u pojedinim slučajevima, za prekršaje je propisana kazna od 1.000 KM do 5.000 KM i zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od šest mjeseci.

Usporedili smo neke novčane kazne za prekršaje u prometu u BiH i Njemačkoj.

Tako nevezanje pojasa u BiH ćete sada plaćati od 100 KM do 300 KM. U Njemačkoj ta kazna iznosi svega 30 eura, odnosno 60 maraka.

Korištenje mobilnog telefona tijekom vožnje platit ćete također od 100 KM do 300 KM. Ista kazna u Njemačkoj iznosi 60 eura, odnosno 120 maraka.

Kazna za vožnju neregistriranog automobila u BiH iznosi 1000 maraka, dok u Njemačkoj (gdje je se ovaj prekršaj tretira kao kazneno djelo) vas zbog toga mogu kazniti kaznom zatvora ili novčanom kaznom uz oduzimanje vozačke dozvole na duže vrijeme i kaznenim bodovima.

Vožnja u alkoholiziranom stanju koštat će vas u BiH do 1000 maraka, a u Njemačkoj ćete minimalno platiti 500 eura, 1000 maraka.

S obzirom na životni standard kazne u BiH su previsoke u odnosu na Njemačku gdje osim novčanih kazna u većini slučajeva se oduzima vozačka dozvola na određeno vrijeme.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok