Naredba propisuje obaveznu provjeru statusa cijepljenja, a ne  zabranu upisa u predškolske i školske ustanove itd. Moguća sankcija za odbijanje obavezne imunizacije je novčana kazna, rekao je Peršić.

Djeci koja nisu cijepljena nije zabranjen upis u škole i vrtiće, kazao je jučer glasnogovornik ministarstva zdravstva Federacije BiH Zlatan Peršić demantirajući prije dva dana objavljene informacije u medijima. Napominje kako ministarstvo svake godine donosi Naredbu o programu obaveznih imunizacija stanovništva protiv zaraznih bolesti kojom se uređuje program obaveznih imunizacija stanovništva protiv zaraznih bolesti. Piše Dnevni list.

Iz Ministarstva navode kako je informacija koja kaže da se necijepljena djeca neće moći upisati u vrtiće, škole i kolektivne smještaje netočne.

– Federalno ministarstvo zdravstva ovom Naredbom nije, niti može zabraniti upis necijepljene djece u predškolske i školske ustanove ili kolektivne smještaje, navodi Peršić.

Prava istina

Ovogodišnja naredba kao i sve u prethodnim godinama propisuju obavezu provjere statusa cijepljenja prilikom upisa u sve vrste predškolskih ustanova, upisa u sve vrste škola, od osnovnih do visokih, prije izvođenja imunizacije po epidemiološkim indikacijama, prilikom prijema djece i mladih na bolničko liječenje, prilikom prijema u radni odnos itd. Ukoliko se tom prilikom utvrdi da imunizacija nije kompletna liječnik je dužan o tome obavijestiti roditelja i u skladu s Programom obaveznih imunizacija obaviti dodatno cijepljenje.

Ukoliko roditelj odbije dodatno cijepljenje djeteta liječnik izdaje potvrdu o nekompletnom statusu i obavještava nadležnog sanitarnog ili zdravstvenog inspektora iz razloga što je Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti propisano da je imunizacija obavezna, te nadležna inspekcija može izreći novčanu kaznu pojedincima koji odbijaju obaveznu imunizaciju.

– Naredba propisuje obaveznu provjeru statusa cijepljenja, a ne  zabranu upisa u predškolske i školske ustanove itd. Moguća sankcija za odbijanje obavezne imunizacije je novčana kazna, ali je generalni stav da ne treba pribjegavati represivnim mjerama, nego da se roditelji kroz neposredni razgovor sa liječnicima trebaju upoznati sa svim naučno dokazanim prednostima i značajem imunizacije, rekao je Peršić. Građanima koji ne provode program imunizacije, odnosno ne žele cijepiti svoju djecu, prema Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti u FBiH mogu se izreći novčane kazne u rasponu od 100 do 2.000 maraka.

Iz Ministarstva napominju kako su dezinformacije izazvale lavinu negativnih komentara i pogrešnih tumačenja, te kako je upravo to pokazatelj kako su neprovjerene, proizvoljne i naučno neutemeljene informacije jedan od uzroka pada obuhvata djece obaveznom imunizacijom

-Apeliramo na roditelje da u dogovoru sa svojim liječnicima i u skladu s Programom obavezne imunizacije cijepe svoju djecu, obzirom da vakcinalno preventabilne bolesti mogu izazvati ozbiljne komplikacije, pa čak i smrtne ishode, kaže iz Ministarstva zdravstva.

Loši pokazatelji

Prije nekoliko dana iz Zavoda za javno zdravstvo Federacije su kazali kako zadnjih nekoliko godina opada broj cijepljene djece, a pogotovo opada pokrivenost cjepivom protiv ospica, rubeole i zaušnjaka (MMR cjepivo).

Šefica Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH prim. dr. Mirsada Mulaomerović tada je kazala kako je procijepljenost MMR cjepivom u FBiH pala na 64 posto, što je značajno ispod prosjeka od 95 posto koliko je potrebno za kvalitetan kolektivni imunitet koji preporuča Svjetska zdravstvena organizacija (WHO). Zavod je nedavno objavio i kako je uslijed nedovoljnoga obuhvata MMR cjepivom u 2014. i 2015. godini došlo do epidemije morbila, kada je prijavljeno 5103 slučaja, a od tog broja 553 djece je zbog komplikacija hospitalizirano.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok