Nedavno je, zbog navodnih psihičkih smetnji, obustavljen sudski proces protiv nekadašnjeg pripadnika Armije BiH Hasana Alića koji je bio optužen za ritualno ubojstvo - dekapitaciju Dragana Popovića iz Travnika koji je bio žrtva sumanutog obreda u kojemu mu je i odsječena glava sabljom, čime se nastoji zataškati istina o tome monstruoznom ratnom zločinu iz 1993. postrojbe “El Mudžahid” Armije BiH koji je doslovno bio preteča onoga što je cijeli svijet svjedočio u brutalnim postupcima terorističke organizacije Islamske države, piše Večernji list BiH.

Nalaze pisao tehničar

No, previše je čudnih pojedinosti, od namještanja medicinske dokumentacije, svjedočenja, čak i visokih dužnosnika Stranke demokratske akcije, do krajnje pristranog vođenje optužnice od tužiteljice Sanje Hodžić. Mudžahedini su u listopadu 1993. oteli Ivu Fišića, Dalibora Adžaipa, Kazimira Pobrića, Ivana Rajkovića i Dragana Popovića te ih odveli u svoj kamp Orašac. Sve su ih teško zlostavljali, a vrhunac bezumlja bilo je dekapitiranje Popovića koje je izveo lokalni Alić koji je pristupio postrojbi “El Mudžahid” koja je ratovala u sastavu Armije BiH, dok je zapovjednik kampa u Orašcu bio Arapin Abu Džafer. No, Alić nije uspio odrubiti glavu, nego je to učinio Arapin koji je sabljom dovršio taj zločin. 
“Taj je slučaj trebao biti vođen na državnoj razini. Oni su 2003., a imali su iskaze Abu Džafera koji je u noći kada je ubijen moj otac zapovijedao. Te spise, koje sam i ja dobio nakon dugog niza godina, oni su stalno prebacivali s državnog Tužiteljstva na drugo”, kazuje Lazar Popović. On objašnjava da se istraga dobro odvijala dok ju je vodio Amerikanac Jonathan Schmidt, a sve se promijenilo 2003. Nedavno je posve obustavljena. 
“Dobio sam obavijest da je on (Hasan Alić) psihički bolesnik koji je shizofreničar i da ne može pratiti suđenje”, kaže Popović. U međuvremenu je otkrio kako prvi liječnik koji je napisao nalaz uopće nije vidio Alića, nego je sve napravio medicinski tehničar iz Travnika.

Mudžahedini zaštićeni

Nakon toga naloženo je medicinsko vještačenje te su doktor Abdulah Kučukalić i stručni tim utvrdili da Alić nema psihičkih, nego neuroloških problema. Čudno je, ali se na tu odluku žalila tužiteljica i nakon 10-ak mjeseci stiglo je novo vještačenje da je Alić psihički bolestan. To je bio veliki šok za obitelj jer ni počinitelj, ali ni zapovjednik mudžahedina neće moći odgovarati. Iako je Tužiteljstvo BiH najavilo podizanje optužnice protiv bivšeg zapovjednika zloglasne postrojbe Abu Džafera, koji je u BiH promijenio ime i sada živi kao Mirza Hodžić iznad Travnika, ipak je slučaj proslijeđen Županijskom tužiteljstvu te je ponovno stigao Sanji Hodžić koja je prije mjesec dana obitelji potvrdila da “nema dovoljno dokaza protiv njega” za podizanje optužnice. Sastavni dio oslobađanja odgovornosti je i izjava šefa ratnog stožera Halida Genjca da se radilo o humanitarcu, a ne mudžahedinu.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok