Među mnoštvom koje je po jakom suncu hodilo petnaestak kilometara bili su i brojni svećenici predvođeni međugorskim župnikom fra Marinkom Šakotom i međugorskim župnim vikarom Pericom Ostojićem, piše Večernji list BiH.

Proslava trideset i šeste obljetnice Gospina ukazanja u Međugorju počela je jučer ujutro, na blagdan svetoga Ivana Krstitelja, tradicionalnom Međunarodnom hodnjom mira od Samostana svetoga Ante na Humcu do župne crkve svetoga Jakova u Međugorju.

Više tisuća hodočasnika sa svih strana svijeta nešto manje od četiri sata pješačilo je, molilo se i pjevalo u čast Kraljici Mira, a cijelim putem na čelu kolone nošen je križ.

Hodočasničke skupine nosile su i brojne Gospine slike, cvijeće, zastave svojih zemalja i gradova.

Prije polaska s Humca riječi pozdrava hodočasnicima uputio je fra Dario Dodig, gvardijan Franjevačkog samostana na Humcu:

- Sve vas pozdravljam ovdje u svetištu svetog Ante na Humcu, dobro došli. Vi krećete na ovu tradicionalnu Međunarodnu hodnju mira.

Želim baš zbog onog zbog čega je Gospa došla i predstavila se kao Kraljica mira da nosite mir u svojim srcima. I ono što sama riječ kaže, hodom mira častimo Gospodina, a mir u srcu, onaj koji Bog jedino može dati, ponesite i svojim kućama. Želim vam blagoslovljen i miran put do Međugorja.

Međugorski župnik fra Marinko Šakota je dodao:

- Na ovom putu molimo se za mir u srcima, u obiteljima i u svijetu.

Kad je kolona stigla ispred župne crkve svetoga Jakova, završnom obredu blagoslova s Presvetim Oltarskim Sakramentom pridružili su se i hodočasnici pristigli iz domovine i inozemstva. Blagoslov s Presvetim Oltarskim Sakramentom svima prisutnima udijelio je fra Vjekoslav Milićević.

Tijekom cijelog dana za hodočasnike iz raznih zemalja služene su svete mise. Među hodočasnicima pristiglima u svetište Kraljice Mira u Međugorje za proslavu ove obljetnice, kako smo doznali iz Informativnog centra “Mir” Međugorje, najbrojniji su Poljaci, zatim Talijani, Francuzi, Španjolci, Česi, Slovaci, Amerikanci, Kanađani, Ukrajinci, Bjelorusi, Nijemci, Austrijanci, Brazilci, Korejci, Libanonci, Rumunji, Belgijanci, Nizozemci, Slovenci, Kolumbijci, Kinezi, Portugalci, Mađari, Argentinci, Hrvati iz BiH i Hrvatske te hodočasnici iz Ugande i Ekvadora.

Iz daleke Šri Lanke u Međugorje je stigao Hasham Benedict. On nam je kazao:

- Jučer nam je bio prvi dan i nevjerovatno je iskustvo, izvanredan je osjećaj znati da ovakve stvari postoje u svijetu, divno je slušati priče o ukazanjima i izlječenjima. Daju vam nadu, pogotovo kršćanima koji vjeruju u Boga i Crkvu. Stvarno je magično, nešto što nikad prije nismo osjetili ni doživjeli. Ono što smo čuli o svemu u Šri Lanki potpuno je drukčije od ovoga što smo ovdje doživjeli uživo, kada upoznate ljude, vidite predivnu okolinu, koja je stvarno blažena. Stvarno je magično.

Josipa iz mjesta koje je u blizini Međugorja nije davala više podataka, ali kazala je:

- Ja radim u suvenirnici ovdje u Međugorju, malo je uzburkano sve, dolazi nam mnogo hodočasnika, uvijek je gužva, ali najviše kad su ukazanja, svakog drugog u mjesecu. Bude tu veliki broj ljudi, najviše iz Poljske, Italije, Irske, Engleske… Tu živim, radim i dosta se toga mijenjalo otkad sam bila mlada. Mnogo je hotela izgrađeno, suvenirnica, ali nema u tome ništa loše. Gdje bi spavali svi ti silni ljudi, da nema smještaja. Važno je da im bude i ugodno, da kupe neku uspomenu.

Ne treba slušati ljude koji ne vjeruju. Ako 36 godina brojni dolaze tu, nešto postoji jer hrle invalidi, bolesni, šalju zavijete Gospi, vrate se doma i vjeruju!

A mi, mi ovdje samo molimo i radimo, to je ono što mogu kratko reći vezano uz nas lokalne stanovnike.

Jučer navečer, na uočnicu, svečano misno slavlje predvodio je fra Mate Dragićević, mostarski svećenik podrijetlom iz međugorske župe.

Nakon toga u župnoj crkvi održano je bdijenje s klanjanjem pred Presvetim Oltarskim Sakramentom do jutarnjih sati.

Danas, na središnjoj proslavi trideset i šeste obljetnice Gospina ukazanja u Međugorju, očekuje se više desetaka tisuća hodočasnika.

Također se očekuje da će tisuće hodočasnika iz brojnih mjesta Hercegovine, južne Dalmacije i dijela Bosne pješice doći u međugorsko svetište Kraljice Mira.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok