Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine na svojim službenim internet stranicama objavilo je popis zemalja u koje državljani BiH ne bi trebali putovati.

Ovaj popis postoji već mjesecima i još uvijek je ''na snazi''.

O kojim zemljama je riječ?

Jemen

Ministarstvo vanjskih poslova BiH poziva državljane BiH da do daljnjeg ne putuju u Arapsku Republiku Jemen, zbog pojačanog sektaškog nasilja i pogoršanja sigurnosne situacije u toj zemlji.

Bosna i Hercegovina u Jemenu nema rezidentno diplomatsko-konzularno predstavništvo, te pokriva tu zemlju iz Rijada (Saudijska Arabija). Ova činjenica značajno utječe na mogućnost izravnog pružanja pomoći i podrške bh. građanima u izvandrednim situacijama, te s toga molimo sve bh. građane koji namjeravaju putovati u Jemen da ovo upozorenje ozbiljnio shvate, navodi se, prenosi N1.

Libija

Ministarstvo vanjskih poslova BiH poziva državljane BiH da do daljnjeg ne putuju u Libiju zbog značajnog pogoršanja sigurnosne situacije i postojanja realne opasnosti od oružanih napada i otmica u ovoj zemlji.

Pozivaju se državljani BiH koji se trenutno nalaze u Libiji, posebno u onim dijelovima zemlje u kojima su se već događale ili se događaju otmice, oružani napadi, upućivanje ozbiljnih prijetnji i sl., da u suradnji s rukovodstvima kompanija i poduzeća u kojima su zaposleni i uz konsultacije sa Velepšoslanstvom BiH u Tripoliju razmotre mogućnost privremenog napuštanja te zemlje.

Irak

Ministarstvo vanjskih poslova BiH upozorava državljane BiH da ne putuju u Irak zbog loše sigurnosne situacije. MVP BiH savjetuje državljane BiH koji se trenutno nalaze u Republici Irak da razmotre mogućnost napuštanja te zemlje čim se za to steknu sigurni uvjeti. Potrebno je da se državljani BiH, zbog sigurnosnih razloga, pridržavaju mjera sigurnosti i izbjegavaju javna okupljanja.

Ukrajina

Ministarstvo vanjskih poslova BiH poziva državljane BiH da se suzdrže od putovanja u dijelove Ukrajine koji nisu pod kontrolom legalnih vlasti u Kijevu. Potrebno je da se građani BiH, zbog sigurnosnih razloga, pridržavaju mjera sigurnosti i izbjegavaju javna okupljanja.

Sirija

Preporučuje se da zbog složenih sigurnosnih prilika državljani Bosne i Hercegovine ne putuju u AR Siriju, do daljnjeg.

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine preporučuje građanima BiH oprez, posebice na javnim mjestima, i savjetuje im se izbjegavanje većih javnih okupljanja i demonstracija, te praćenje uputa lokalnih vlasti.

Na stranicama Ministarstva također se poziva na oprez građana koji putuju u Tursku i Francusku.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com
comments powered by Disqus

Najnovije BiH