Skoro sva ministarstva su upošljavala osobe na ovaj način, a broj zaposlenih se kreće od četiri pa nadalje.

U godinama štednje državne, federalne i županijske institucije svako tri mjeseca produžuju važenje odluka o zabrani upošljavanja zbog mjera štednje. Piše Dnevni list.

Ove odluke najmanje poštuju oni koji su ih usvojili jer se iz mjeseca u mjesec novi ljudi se upošljavaju u institucijama, a najbolji dokaz za to su revizorska izvješća koje je ovih dana počeo objavljivati Ured za reviziju institucija u Federaciji BiH.

Bez procedura

Najočitiji primjer kada je u pitanju zapošljavanje od strane Ureda za reviziju stavljen je na teret Ministarstvu rada i socijalne skrbi jer je u prošloj godini zaposlilo 16 osoba po ugovoru o djelu. U izvješću se navodi kako su izdaci po osnovu Ugovora o djelu u 2016. iskazani u iznosu od 106.817 KM (neto), što je više za 53.731 KM u odnosu na prethodnu godinu.

Ministarstvo je u 2016. godini zaključilo šesnaest ugovora o djelu sa vanjskim suradnicima. Navedeni poslovi za koje su angažirani  utvrđeni su Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji, imaju karakter trajnosti i predstavljaju redovne poslove i zadatke date u nadležnost Ministarstvu.

-Angažiranje izvršilaca trebalo je provoditi u skladu sa procedurama propisanim Zakonom o državnoj službi u FBiH i Zakonom o namještenicima u organima državne službe u FBiH. Imajući u vidu da se radi o poslovima iz nadležnosti Ministarstva, te da su Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji predviđena radna mjesta, od kojih dio nije popunjen, preispitati opravdanost zaključivanja navedenih ugovora o djelu, stoji u reviziji. Revizori kažu i da u skladu sa zakonskim propisima ugovori o djelu nisu zaključivani jednokratno i na određeno vrijeme za točno definirane poslove, koji nisu utvrđeni kao redovni poslovi i zadaci zaposlenih u Ministarstvu. Skoro sva ministarstva također su upošljavala osobe na ovaj način, a broj zaposlenih se kreće od 4 pa nadalje.

Produžavanje

Predsjednik i dva potpredsjednika zaposlili su također 12 osoba u 2016. na osnovu ugovora o djelu.

Kada je u pitanju Parlamenta FBiH za ugovore o djelu je potrošeno na desetine tisuća  maraka. Ugovori o djelu zaključivali su se za obavljanje poslova izrade monografije Parlamenta FBiH, usluge prevođenja akata i korespondencija sa engleskog jezika na službeni jezik BiH, angažiranje stručnih, naučnih, kulturnih i javnih radnika za rad u radnim tijelima imenovanim od strane Administrativne komisije, ovjeru financijskih izvješća, obavljanje ugostiteljskih usluga, čišćenje mermernih površina i prostorija posebnim sredstvima itd.

Ugovori su iz mjeseca u mjesec zaključivani sa istim osobama i za poslove koje bi inače trebali obavljati državni službenici. Revizori su kod svih ugovora o djelu koji su zaključeni u prošloj godini utvrdili kako se radi o sredstvima koja nisu trebala biti utrošena za ovu namjenu budući da u tijelima koja su upošljavala već rade osobe koje po sistematizaciji imaju zadatak da obavljaju poslove za koje su zaključivani ugovori.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok