Društvene mreže postale su sastavni dio života građana pa se tako i sigurnosne prijetnje iz stvarnog života događaju na ovoj društvenoj mreži, piše Večernji list BiH.

Facebook je prepun svakojakih ljudi, bolesnih umova, lažnih računa, doslovno svega. Vjerujemo da u vlastiti dom ne puštate svakog stranca s ulice, stoga ne radite to ni na Facebooku.

Slučajevi ucjena

U ožujku prošle godine uhićen je muškarac na području koje pokriva Centar javne sigurnosti Prijedor i to zato što je ucjenjivao žensku osobu. Oštećenoj je više puta slao poruke i tražio da mu na prethodno dogovoreno mjesto donese novac u iznosu od 7000 eura, kako ne bi putem društvene mreže objavio njezinu kompromitujuću snimku načinjenu u proteklom razdoblju. Nadalje, 21. 3. 2017. godine, Centar javne sigurnosti Doboj je Okružnom javnom tužiteljstvu Doboj podnio izvješće o počinjenom kaznenom djelu protiv M. H. i A. H., oba s područja grada Doboja, zbog osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo - ucjena. Prijavljeni M. H. i A. H. su u cilju stjecanja protupravne imovinske koristi u prethodnom dogovoru, u prosincu prošle godine putem društvene mreže Facebook s lažnog profila stupili u kontakt s oštećenim S. B. kojem su zaprijetili da će javno objaviti njegove fotografije intimnog karaktera ukoliko im S. B. ne uplati iznos od 300 KM. Nakon što su podigli i potrošili novac, istog dana M. H. je ponovo kontaktirao oštećenog tražeći mu da izvrši uplatu u iznosu od 200 KM. U oba slučaja novac je uplaćen na korisnički račun koji su prijavljene osobe otvorile u sportskoj kladionici u Doboju.

Policija poziva na oprez

U proteklim mjesecima i na području Srednjobosanske županije zabilježeno je nekoliko prijava ucjene putem Facebooka. Kako su za Fokus.ba istaknuli iz MUP-a SBŽ prevare na internetu vežu se i za lažna predstavljanja, ponude za laku zaradu i slično. “Tijekom ove godine nismo imali takvih prijava. Međutim, prijavljen je jedan slučaj prevare koji se dogodio putem internet oglasa objavljenog na stranici Posao.ba, a odnosio se na ponudu posla za rad u inozemstvu”, istaknuli su za Fokus.ba iz MUP-a SBŽ. Mjere predostrožnosti koje građani mogu poduzeti kako bi se zaštitili od prevara putem interneta su mnogobrojne. “Neke od tih mjera su da paze na koje se javne WiFi mreže prijavljuju. Ne bi trebali pohranjivati podatke o karticama na internetskim stranicama. Važno je i zaštititi korištenje telefona ili laptopa šifrom te podesiti postavke privatnosti na društvenim mrežama”, napominju iz MUP-a SBŽ-a.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok