U odnosu na prošlu godinu, za sedam posto pala je potpora građana Bosne i Hercegovine za ulazak u Europsku uniju u 2017. godini, no i danas iznosi visokih 69,2 posto, pokazalo je istraživanje Uprave  za europske integracije (DEI) BiH čiji su rezultati objavljeni u četvrtak.

Kako je priopćeno iz DEI-a, da se danas provodi referdendum o članstvu sedam od deset građana glasovao bi za ulazak BiH u EU  što predstavlja 69,2%. Piše Hina.

Potpora je značajno niža u Republici Srpskoj i za ulazak u EU bi još uvijek glasovao natpolovični broj građana, njih 56,5, dok bi to u hrvatsko-bošnjačkoj Federaciji BiH učinilo 76,6 posto.

Pad potpore ulasku BiH događa se drugu godinu zaredom. Godine 2016. je potpora iznosila oko 76 posto, a 2015. oko 78 posto.

Manje je i onih koji bi uopće izašli na referendum oko članstva BiH u EU, pokazalo je istraživanje.

Građani iz svih dijelova BiH iz istih razloga podržavaju i ne podržavaju ulazak BiH u EU. Najčešći razlog za potporu je uvjerenje da će rezultat biti uređenija država i društvo (37,5%), sloboda kretanja ljudi, robe i kapitala i stvaranje većeg broja kvalitetnijih radnih mjesta.

Strah od povećanja troškova života i poreza  ima 55,4% građana što predstavlja uvjerljivo najčešći razlog za protivljenje članstvu u EU.

Istraživanje je pokazalo da čak natpolovična većina građana smatra kako europski put BiH ima alternativu. Takvih je 52,5 % i njihov broj je značajno porastao u odnosu na istraživanja iz proteklih godina.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com
comments powered by Disqus

Najnovije BiH