Više od 20 godina nakon rata Bosna i Hercegovina na godišnjoj razini primi više stotina milijuna eura međunarodne pomoći.

U presjeku količine doniranih sredstava, do kojeg je Klix.ba došao, a koji se dotiče razdoblja od 2011. do 2015. godine, s obzirom na to da podaci za 2016. još uvijek nisu dostupni, dolazi se do zaključka da je u spomenutom razdoblju u BiH ubrizgano više od dvije milijarde konvertibilnih maraka. Novčana sredstva obuhvaćaju alocirane donacije ili grantove koji ne moraju nužno predstavljati novčanu pomoć, nego i materijalnu pomoć koja je prikazana u njezinoj novčanoj vrijednosti.

Najviše iz Europske unije

Prema podacima Ministarstva financija i riznice Bosne i Hercegovine, a koje najdetaljniju statistiku vodi o donacijama članica Foruma za koordinaciju donatora (DCF), Europska unija je najveći kontributor donatorskih i grant sredstava u našoj zemlji. Za njom slijede, gotovo po pravilu, SAD, Švedska, Turska, Njemačka i UNDP. Inače, DCF čini 17 država kroz 17 najvećih donatorskih agencija i financijskih institucija.

Dio donacija odnosi se na kategorije kao što su vladavina prava i demokratizacija društva.

Tijekom 2015. godine u BiH je došlo 46 milijuna eura namijenjenih takvom angažmanu iz uglavnom zapadnih zemalja. Navedeni broj predstavlja značajan udio (blizu 30 posto) doniranih sredstava za spomenutu godinu u iznosu od blizu 176 milijuna eura.

Na ostale kategorije, kao što su okoliš, promet, obrazovanje i poljoprivreda, otpada blizu 70 posto godišnje donacije. Fokus je na zapadnim državama i Turskoj.

Milijarde šalje i dijaspora

Tim podacima treba dodati i podatak da dijaspora godišnje šalje u BiH oko dvije milijarde maraka. Prema podacima Centralne banke, u BiH od 1998. do danas poslali su gotovo 40 milijardi maraka. Najveća doznaka svih ovih godina bila je 2007. kada je na račune građana uplaćeno 2,770 milijardi maraka, a najmanje novca od dijaspore stiglo je 2002., i to 1,966 milijardi KM. U većini ovih godina doznake su prelazile iznos od dvije milijarde KM, osim u tri godine - 2002., 2003. i 2010. BiH ima veliku dijasporu, tamo živi svaki treći bh. građanin. Najveći broj proteklih je godina migrirao u Njemačku, Austriju i skandinavske zemlje. Procjene Svjetskog saveza dijaspore BiH pokazuju kako u svijetu živi oko 1,3 milijuna građana BiH, dok podaci drugih institucija govore da izvan BiH živi 1,5 do dva milijuna osoba. Ako se ima u vidu da u BiH trenutačno živi oko četiri milijuna stanovnika, dođemo do podatka da svaki treći bh. građanin živi u dijaspori. Taj omjer će se vjerojatno i mijenjati s obzirom na to da svaki dan iz Bosne i Hercegovine stotine mladih idu prema stranim zemljama u potrazi za poslom i boljom kvalitetom života. Dok vlasti već godinama pričaju kako treba poduzeti hitne korake kako bi se zaustavilo odljev ljudi iz BiH, ništa konkretno nije učinjeno kako bi se taj negativni trend zaustavio.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok