Nizak standard, niske plaće i podatak da je u državi većina nezaposlenih dovoljni su razlozi egzodusa stanovništva u BiH. Mlade u BiH brinu i korupcija, nesređenost i neusklađenost obrazovnog sustava i potreba tržišta rada te, kako navode u nekim istraživanjima, ulaganja u “prazno”.

Jelena Agatić, nekada građanka Busovače, sada Münchena, ima samo 22 godine, ali se sama bori za bolji život. Kako kaže za Dnevnik.ba, jedna je od oni koji su morali otići „trbuhom za kruhom“.

„Dolazak u nepoznatu zemlju, prihvaćanje nove kulture, učenje novih jezika, svakakvih događaja, a najteži onaj rastanak s obitelji, prijateljima...“

Jelena se složila s tim da drugog izlaza nema, naravno, ako planiraš nešto više ostvariti, što ti tvoja država baš i ne može pružiti.

Jelena se našla u par situacija kada joj je bila potrebna pomoć, ali tvrdi, ako se trudiš i ako to drugi vide, spremni su pomoći u svakom pogledu.

Kada je u pitanju prva plaća koju je dobila, priča kako imigranti vrlo često budu iznenađeni kada vide kolika im je plaća legla na račun.

"Tijekom prvog pogleda na bankovni izvod, nakon primitka plaće, doživljavaju najveći šok. Pa to nije plaća koju mi je poslodavac obećao, koja stoji u ugovoru. Mnogi još nisu shvatili da se u Njemačkoj plaće izražavaju u bruto, a ne u neto iznosu", kaže Jelena. No ona tvrdi - ako se potrudiš, i ne odustaneš nakon prvog pada, može se živjeti.

Na pitanje o povratku u svoju zemlju, Jelena daje negativan odgovor, iako je kako kaže, za Busovaču vežu samo obitelj i prijatelji.

Posjetivši par ustanova u Busovači, Dnevnik.ba je došao do podatka da je Busovaču napustilo 20 - 25 % Hrvata.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok