Ukupan dug po osnovu poreza, doprinosa, taksi i drugih naknada u Federaciji dostigao je iznos od 2,27 milijardi KM, pokazuju najnoviji podaci Porezne uprave FBiH.

Na popisu dužnika Porezne uprave uprave, objavljenom jučer, nalazi se čak 2.647 privrednih subjekata koji duguju više od 50 tisuća KM poreznih obaveza.

Od ukupnog iznosa duga 1,78 milijardi KM odnosi se na glavnicu, a 472,8 milijuna KM na kamate. Četiri najveća dužnika, koja imaju dugove veće od 100 milijuna KM, ukupno duguju državi oko 570 milijuna KM. Piše radiosarajevo.ba.

Neslavni “rekorder” i dalje je JP Željeznice FBiH čiji dug iznosi 205,1 milion KM. Prije pet godina kada je objavljen prvi popis dužnika ovo preduzeće je dugovalo 142,5 mil. KM. što znači da se dug u međuvremenu uvećao za oko 63 mil. KM. Na drugom mjestu na listi je KJKP GRAS sa 129 miliona KM duga. Njegov dug se rapidno uvećao za pet godina budući da je 2012. godine iznosio “svega” 12,4 mil. KM.

Naredna tri mjesta na popisu zauzimaju tri rudnika, od kojih “Kreka” duguje najviše 124 miliona KM. RMU Zenica je četvrti na listi sa dugom od 111,2 mil. KM, dok je RMU Kakanj na petom mjestu sa 77,8 mil. KM.

Iza njih su na šestom mjestu Hidrogradnja d.d. u stečaju s dugom od 67,6 mil. KM, potom slijede Rudnik Breza sa 64,1 mil. KM,... te Sveučilišna klinička bolnica Mostar s 58,9 mil. KM duga. Top 10 najvećih dužnika zaokružuju Željezara Zenica sa dugom od 49,6 mil. KM i kladuški Agrokomerc d.d. sa 29,1 mil. KM.

Zanimljivo je da je na visokom 11. mjestu Služba za zapošljavanje USK čiji porezni dug iznosi 29,1 milion KM.

Prvo privatno preduzueće na ovoj listi na čijem vrhu dominiraju javna preduzeća i institucije je gračanička Fortuna sa 27,2 mil. KM poreznog duga.

Visoko na listi nalaze se i dvije kladionice Derby Bet Shop na 15. mjestu sa dugom od 21,9 mil. KM i Intersport Kladionica na 17. mjestu sa 18,8 mil. KM. Također, na ovoj listi nalazi se veliki broj bolnica, ali i javnih ustanova kakve su fakulteti, studentski centri, pa i javni televizijski emiteri.

Između ostalih, visoke dugove imaju Opća bolnica Konjic 13,5 mil. KM, Županijska bolnica Dr. Fra MIhovil Sučić Livno 6,8 mil. KM, Kantonlana bolnica DR Safet Mujić Mostar 6,0 mil. KM, itd. Farmacuetski fakultet Sarajevo ima ukupan dug od 7,5 mil. KM, Studentski centar Sarajevo 6,3 mil. KM, itd.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com
comments powered by Disqus

Najnovije BiH