Visoke temperature i nekontrolirana potrošnja u mnogim gradovima diljem BiH izazvali su probleme, zbog čega su uvedene brojne redukcije.

Apeli onima koji vodu troše nekontrolirano dolaze iz svih gradova BiH, a u nekima od njih uvedene su i novčane kazne zbog zalijevanja poljoprivrednih površina, piše Večernji list BiH.

- Upozoravamo građane da se voda s javnog vodovoda koja je namijenjena za opskrbu kućanstava ne koristi za natapanje poljoprivrednih površina. Molimo za savjesnost u potrošnji kako bismo svim korisnicima omogućili dostupnost vodi. Također najavljujemo pojačane kontrole te će svi oni koji postupaju suprotno odluci o komunalnom redu biti propisno sankcionirani - kazao je Vjekoslav Filipović, direktor JP “Komunalno” Grude. Mihovil Skaramuca iz JKP Ravno kazao nam je kako je potrošnja vode i u toj općini velika. Kako kaže, redukcije rade svakodnevno, ali još uvijek nema potrebe za novčanim kaznama jer tijekom noći zatvaraju vodu.

Vedran Markotić iz ljubuškoga vodovoda kazao nam je kako u toj općini još uvijek nisu imali redukciju. - Stanje je pod kontrolom, no, ako uskoro ne bude oborina, a temperatura nastavi rasti, moglo bi doći do problema s vodoopskrbom - kaže nam Markotić. U Mostaru, baš kao i u većini prethodno navedenih općina, do sada nije bilo prevelikih problema kada je u pitanju prekomjerna potrošnja vode, što nam je potvrdio i Ivo Puljić iz mostarskoga Vodovoda. Rekao nam je kako do sada još uvijek nisu uvodili redukcije i dodao kako je ova godina rekordna po toplini, što ne znači da se neće uvoditi stroge mjere štednje, ali i biti izdavane novčane kazne. Dok je u velikom dijelu Hercegovine stanje kada je riječ o potrošnji vode koliko-toliko pod kontrolom, situacija u drugom dijelu države je nešto drugačija.

Tako je Odjel komunalne policije u Gradskoj upravi Banje Luke od početka srpnja izvršio već 50 komunalno-inspekcijskih kontrola radi prevencije neracionalne potrošnje vode za zalijevanje poljoprivrednih i zelenih površina. Iz Gradske uprave rečeno je kako nisu izdavani prekršajni nalozi jer su kontrole bile preventivne, a iz Odjela komunalne policije poručili su kako će izdavati prekršajne naloge ako ponovno utvrde da građani neracionalno troše vodu, čiju je povećanu potrošnju i nestašicu izazvala visoka dnevna temperatura. Vršitelj dužnosti načelnika Odjela komunalne policije Milenko Letić rekao je kako će ta služba vršiti i izvanredne kontrole na terenu kako bi se utvrdilo tko neracionalno troši vodu. Građani su obvezni pridržavati se mjera štednje koje su odavno na snazi te da će biti kažnjeni oni koji se ne budu ponašali u skladu s tim. Kazne za fizičke osobe kreću se od 100 do 1000 KM, a za pravne od 500 do 1500 KM. •

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com
comments powered by Disqus

Najnovije BiH