Gospodarski kriminal rijetko se isplati u uređenim, europskim zemljama, čemu je posvjedočio i 51-godišnji državljanin BiH koji je financijski oštetio brojne tvrtke u Austriji.

Premda se pokušao “oprati” krivnje i prebaciti je na poslovnog suradnika, to mu nije uspjelo. Kako je priopćeno, austrijsko tužiteljstvo podnijelo je prijavu protiv pedesetjednogodišnjeg državljanina BiH jer je tamošnjim tvrtkama nanio financijsku štetu u iznosu od 113.862 eura. Piše Večernji list BiH.

Austrijski mediji pišu da je poduzetnik bh. podrijetla vlasnik građevinske tvrtke u toj zemlji. Sjedište tvrtke bilo je u Grazu i posao je jedno vrijeme dobro funkcionirao, no nakon nekog vremena sjedište tvrtke prebacio je u Beč, gdje je počeo razrađivati taktiku kojom bi sebi protupravno pribavio što veću imovinsku korist, ne mareći za posljedice.

On je prvo uzeo sudjelovanje u izgradnji zgrade u bečkom okrugu Braunau. Za potrebe svoje tvrtke pedesetjednogodišnji poduzetnik je kupovao građevinski materijal. Ispočetka je bio zahvalan platiša koji je stvorio dobre odnose s dobavljačima. Oni su mu uredno isporučivali robu, a on je uredno plaćao račune na iznose koji su mu dolazili, tako da je priča krenula dalje.

Uskoro je došao u situaciju da može plaćati s odgodom i uzimati neograničene količine robe. To je i iskoristio, počeo je uzimati sve više robe bez neposrednog plaćanja računa u najkraćem mogućem razdoblju, pa je uskoro i prestao plaćati račune.

Neposredno nakon toga je jedna tvrtka podnijela tužbu i otvorio se čitav niz detalja o pohlepnom poduzetniku. Javile su se i druge tvrtke koje su bh. poduzetniku davale robu, a kojima on nije uredno izmirivao račune, nakon početnih dobrih odnosa.

Policijskom istragom utvrđeno je da je u razdoblju od srpnja do listopada prošle godine, u samo tri mjeseca državljanin BiH oštetio još šest tvrtki u ukupnom iznosu od 113.862 eura. Također, zanemario je i vlastite djelatnike pa im je prestao uplaćivati socijalno osiguranje, a novac je preusmjerio u kupovinu zemljišta u Braunau.

Premda se pokušao izvući i skinuti krivnju sa sebe to mu nije uspjelo. Naime, optužio je navodno talijanskog poduzetnika, kako je on učinio prevaru umjesto njega, no policija do njega nije došlo pa je pitanje postoji li uopće.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok