Ubrzo nakon zalaska Sunca u ponedjeljak, stanovnici Bosne i Hercegovine moći će promatrati djelimično pomračenje Mjeseca, priopćeno je iz Astronomskog društva Orion u Sarajevu.

Kako navode iz Oriona, pomračenje će se vidjeti iz Europe, Afrike, Azije i Australije. Ovo pomračenje je po nečemu neobično. Naime, pomračenje počinje u 19 sati 22 minuta, a Mjesec u Sarajevu izlazi u 19 sati i 54 minuta. Istovremeno Sunce zalazi u 20 sati i 2 minuta pa se pojava praktično događa u trenutku zalaska Sunca, prenosi N1.

Maksimalna faza će se dogoditi u 20 sati i 20 minuta. Tada će se Mjesec nalaziti jako nisko nad jugoistočnim horizontom. Zato u trenutku maksimuma gotovo nije moguće vidjeti izlazak pomračenog Mjeseca. On će se tada nalaziti svega oko 1 stupanj iznad matematičkog horizonta.

Pomračenje završava u 21 sat i 18 minuta. I tada će biti nisko, ali oni koji imaju čist, planinama nezaklonjen pogled ka jugoistoku, imaju šansu vidjeti posljednji dio ove astronomske pojave. Inača, u maksimumu će biti pomračeno oko 25% mjesečevog diska. Kao i kod svih drugih pomračenja, Mjesec će se kroz zemljinu sjenku kretati sa zapada ka istoku.

Astronomsko društvo Orion povodom ovog događaja organizira otvorenje Sarajevskog astronomskog ljeta koje će biti obogaćeno mnogim astronomskim sadržajima.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok