Sve je izvjesnije da će Hrvatska pred još jednu arbitražu sa susjedima, ovoga puta s Bosnom i Hercegovinom. Kako prenose mediji, rok od tri mjeseca za dogovor između Hrvatske elektroprivrede te Rudnika i termoelektrane Gacko nije bio dovoljan da se postigne nagodba o potraživanju hrvatske strane.

HEP, podsjetimo, inzistira na odšteti od 100 milijuna eura za prijeratna ulaganja iz 1983. Pokazalo se da su lipanjske najave kako Bosna i Hercegovina neće pristati na odštetu bile točne pa je očito da će slučaj RiTe Gacko završiti pred Međunarodnim sudom za zaštitu ulaganja u Washingtonu, na kojem se na istu temu vodi spor i sa Slovenijom.

U razgovoru za portal Capital, pravobranitelj BiH Mlađan Mandić ponovio je kako hrvatski uvjeti za njih nisu prihvatljivi i da Hrvatska elektroprivreda nema nikakvih temelja za tako visok odštetni zahtjev. Piše Poslovni dnevnik.

– Ne postigne li se ni u sljedećih desetak dana dogovor, ići će se na arbitražu – izjavio je Mandić.

Pravobranitelj Mandić tvrdi da Hrvatska u sporu nema nikakve šanse. Štoviše, hrvatsku stranu optužuje da “lovi u mutnom” jer je “zastupa ista odvjetnička kuća koju su i Slovenci angažirali u sporu oko RiTe Gacko”.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok