Sve više radnika posao traži u Njemačkoj. No i u uređenoj zemlji poput Njemačke ima, nažalost, poslodavaca koji neisplaćuju plaće i zakidaju radnike za brojna prava.

Događa se tako da ljudi za svoj teški rad ne dobiju ni minimalnu plaću. Tko ih je prevario i kako stati na kraj izrabljivanju radnika?

Sugovornik HTV-a je na gradilištima u Njemačkoj radio i po 12 sati, a za to nije dobio ni hrvatski minimalac. Plaća mu je isprva uredno stizala, no nakon nekoliko mjeseci rada, počeli su problemi. Tvrtka za koju je radio ostala mu je dužna oko 2 tisuće eura. No, on nije jedini. Javilo se desetak radnika koje je poslodavac zakinuo za plaće. Piše N1 televizija.

Dragana Bubulj iz projekta Njemačkog saveza sindikata "Pravedna mobilnost - socijalna, pravedna i aktivna sloboda kretanja radnika" kaže kako ima mnogo načina na koje se može zaposliti u Njemačkoj. Jedan od njih je upućivanje radnika, iz zemlje u kojoj radnik boravi. Radnik misli da mu, ako radi u Njemačkoj, pripadaju i neka prava. Tek kad nam se obrate shvate što to znači biti upućeni radnik, izjavila je Bubulj.

Takvi upućeni radnici, koji rade na zapadu, a plaću primaju kao da rade kod kuće na istoku, pomoć mogu potražiti u uredu Pravedne mobilnosti. Besplatna je, na materinskom jeziku radnika, a obratiti im se može putem telefona ili e-maila. Oni stupaju u kontakt s poslodavcem, zahtjevaju isplatu plaće, ili obezbeđivanje uživanja prava radnika koja im po zakonu pripadaju.

Koliko je problem proširen, najbolje svjedoči podatak da se ovom uredu od početka godine za pomoć obratilo više od dvije i pol tisuće radnika. Uz ovu pomoć, radnici mogu prijaviti poduzeće s kojim imaju ugovor njemačkoj carini. Oni će provjeriti jesu li uplaćeni porezi i doprinosi, a radnik se tada može naći u još većem problemu. Jer kad se ustanovi da određena tvrtka nije plaćala porez, radnik koji je imao ugovor s njom ne može raditi za drugu tvrtku dok ova ne podmiri dug.

U začaranom krugu prevara radnika vrte se i Poljaci, Mađari, Slovaci, Česi, Bugari, Rumunji. Osim građevinskim, plaće se često ne isplaćuju ni radnicima u mesnoj i auto industriji, vozačima kamiona, njegovateljima. Taj problem sve više pritišće Europu. Prošlog mjeseca nove europske zemlje obišao je francuski predsjednik Emanuel Macron. Zahtijeva izmjenu direktive o radnicima.

Jedan od razloga zašto su Britanci izašli iz Unije jest loše funkcioniranje jedinstvenog tržišta, upućenih radnika i pravila koja se tiču njihovih socijalnih prava.

Iz naše inspekcije rada pozivaju građane da prijave poslodavce koji im ne ispalaćuju plaću, pa i u slučaju kad su radili u inozemstvu.

Osim što nisu dobili sve plaće, naši upućeni radnici prevareni su i za iznos satnice. Pristali na 9 i 10 eura po satu, a satnice koje se isplaćuju u Njemačkoj znatno su veće.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok