Nezaposlenost nije glavni razlog odlaska mladih iz BiH, pokazalo je istraživanje Instituta za razvoj mladih KULT, piše Večernji list BiH.

Mladi su najčešće razočarani stanjem u BiH, imaju veliki stupanj gnjeva i frustracije prema političkom i društvenom stanju u svojoj državi.

Odlazak liječnika

Bosna i Hercegovina svrstana je na 131. mjesto od 133 države u kategoriji “odljev mozgova”. U zemljama u koje odlaze, prema podacima ankete, mladi očekuju bolji obrazovni i zdravstveni sustav, bolje životno okruženje, veću mogućnost zaposlenja i bolju sigurnosnu situaciju. Zemlju najviše napuštaju građani deficitarnih zanimanja kao što su programeri, inženjeri i građevinski inženjeri, liječnici i drugo medicinsko osoblje i visokokvalificirana radna snaga. BiH napuštaju i brojni liječnici, specijalisti, farmaceuti, medicinski tehničari i njegovatelji, što za posljedicu ima podatak da BiH trenutačno ima 200 liječnika na 100.000 stanovnika, što je manje od europskog prosjeka od 362 liječnika. Prema podacima KULT-a od 1995. godine, BiH je napustilo 79% istraživača u području inženjeringa, 81% magistara i 75% doktora u oblasti tehničkih znanosti.

Teško da će se vratiti

Oko 80% mladih kao razlog za odlazak navelo je činjenicu da ne vide kako će u njihovoj zemlji uskoro biti bolje, odnosno da ne vide vlastitu bolju budućnost, a kao razloge navode i nezadovoljstvo uzrokovano političkom situacijom, prisutnost korupcije, nezaposlenost, preveliku zastupljenost nacionalnih, vjerskih i ratnih pitanja, te nezadovoljstvo poslom i primanjima. Više od 50% mladih u druge zemlje odlazi samostalno, više od 30% uz pomoć rodbine i prijatelja, dok ih manje od 10% za odlazak koristi usluge agencija za posredovanje u zapošljavanju. Porazno zvuče i podaci o mogućem povratku u zemlju. Naime, 20% ih kaže kako se nikada ne bi vratili u BiH, 32% njih se vjerojatno ne bi vratilo, 40% bi se vjerojatno vratilo ako bi se situacija značajno popravila, dok njih samo šest posto tvrdi bi se sigurno vratilo ako se poboljša situacija i te dva posto navodi druge razloge povratka. Porazno je da je samo u prethodne dvije godine, prema procjenama, BiH napustilo 80.000 osoba. Koliko ih je još zaista otišlo? Ne znamo, jer BiH nema te podatke. Ne postoje službene brojke o broju odlazaka niti jedne od nadležnih institucija, a brojkama baratamo tek na osnovi procjena.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com
comments powered by Disqus

Najnovije BiH