U pozadini paljenja automobila Mustafi ef. Pašiću, imamu džamije u kiseljačkom naselju Duhri, nije nacionalna netrpeljivost ni mržnja, već sasvim osobni razlozi zbog kojih se Bošnjak E. M. iz Kiseljaka, koji je uhićen zbog navedenog kaznenog djela, odlučio zapaliti automobil imamu Pašiću. Navodi Večernji list BiH.

Priče na mjestu događaja

Neslužbeno, Kiseljakom kruži priča kako je motiv paljenja osveta zbog preljuba. Koliko je u takvim pričama istine, manje je važno. Ono što je važno jest činjenica da je brzom i učinkovitom policijskom istragom otkriveno kako paljevina osobnog automobila imama Pašića nema predznak nacionalne mržnje i netrpeljivosti, kako su svojim ishitrenim i, pokazalo se, potpuno pogrešnim zaključcima insinuirali neki sarajevski mediji, piše Večernji list BiH. Slučaj paljevine automobila imama Pašića uklapao se u priču o navodnoj diskriminaciji bošnjačke djece u Kiseljaku te su ga prema Kiseljaku od rata neprijateljski raspoloženi sarajevski mediji odlučili iskoristiti kako bi nastavili potpirivati međunacionalnu mržnju koja u Kiseljaku nikako da poprimi razmjere koje priželjkuju u Sarajevu. I to ne samo mediji već i bošnjački političari koji su također požurili iskazati potporu imamu Pašići i “ugroženim” Bošnjacima Kiseljaka. Nažalost, na priču koju su servirali neki mediji u Sarajevu nasjeli su i članovi Međureligijskoga vijeća BiH koji su također požurili u Duhre osuditi napad na imama Pašića te poslati poruke mira i suživota. Na njihovu radost te žalost bošnjačkih medija i političara, u Kiseljaku mir i suživot nikad nisu bili dovedeni u pitanje. Počevši od rata, povratak prognanih prošao je bez gotovo ijednog ozbiljnijeg izgreda. Ozbiljnih izgreda koji bi narušili dobre međunacionalne odnose u Kiseljaku nije bilo svih ovih godina pa ih je valjalo izmisliti. Jer lakše je baviti se rješavanjem nepostojećih problema u Kiseljaku nego rješavati stvarne u Sarajevu, od redukcija pitke vode, do nepostojanja osnovnih ljudskih prava kod pripadnika konstitutivnih naroda koji su u glavnom gradu BiH u manjini. To odlično zna Elmedin Dino Konaković, predsjednik Vlade Sarajevske županije, koji je molitvom u kiseljačkoj džamiji odlučio nedavno podržati Bošnjake Kiseljaka u borbi protiv navodne diskriminacije.

Hoće li izostati isprika

Isprika sarajevskih medija i bošnjačkih političara bila bi najmanje što mogu učiniti kako bi ublažili posljedice preranih zaključaka i pokušaja potpirivanja međunacionalne mržnje u Kiseljaku, smatraju Kiseljačani. No, takvo što teško je očekivati, pogotovo ako se pročitaju komentari čitatelja koji su prema Kiseljaku bez razloga pokazali zavidnu razinu patološke mržnje koja očito nema nikakvog povoda ni uporišta.

A nju, kao ni medijske napise koji su je potaknuli, zasad nitko nije osudio niti ima naznaka da će to učiniti. Bez odgovora je i pitanje po čijem nalogu su krenuli medijski napadi na Kiseljak i tko priželjkuje probleme tamo gdje ih očito nema!

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok