BiH je samo tijekom prošle godine uvezla u vrijednosti većoj od 250 mil. KM vode, kruha i pekarskih proizvoda, ogrjevnog drva, slame i pljeve.

Zanimljivo je kako smo, uz zemlje okruženja i Europe, spomenute proizvode uvozili i iz Irana, Izraela, Afganistana, Jordana.

Uvozimo i što ne bismo trebali

Prema podacima Vanjskotrgovinske komore, do kojih je došao EuroBlic, prošle godine je u BiH uvezeno vode u vrijednosti od 128 mil. KM, kruha i peciva - 122,5 mil., ogrjevnog drva u oblicama i cjepanicama - 2,7 mil., slame i pljeve - 362.000 KM. Od početka ove godine samo smo kruha i pekarskih proizvoda te ogrjevnog drva uvezli 72,3 milijuna KM. Ljubo Maletić, predsjednik Udruge poljoprivrednika Semberije, kazao je kako je sramota da građane BiH hrane, poje i griju proizvođači iz “bijeloga svijeta”.

- Ako nemamo izvora i rijeka, njiva, livada i šuma, onda nemamo ništa. Jasno je da se jedna država, htjela to ili ne, mora u inozemstvu opskrbljivati robama koje sama ne može proizvesti. Međutim, žalosno je i izvan pameti da uvozimo kruh, sijeno, cjepanice, vodu - kazao je za EuroBlic Maletić.

Prva u regiji po izvorima vode

Ekonomska politika u BiH u proteklim godinama temeljila se na uvozu iako su često domaći proizvodi mnogo kvalitetniji. BiH je prva u regiji, a sedma u Europi kada govorimo o izvorima pitke vode. Unatoč tome, godinama unatrag BiH uvozi enormne količine tog prirodnog resursa. Voda, ili kako je često nazivaju “nafta 21. stoljeća”, jedan je od najznačajnijih resursa u svijetu. S 9460 kubičnih metara pitke vode po stanovniku, BiH je vodeća u regiji. Ipak, uvozi gotovo 8 puta više vode nego što izvozi. Vrijednost uvoza u 11 mjeseci 2016. bila je gotovo četiri puta veća od vrijednosti izvoza. (Večernji)

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com
comments powered by Disqus

Najnovije BiH