Svi vozači u Bosni i Hercegovini od jučer mogu izvaditi list koji im, u slučaju prometne nesreće, može spasiti život.

Naime, BiHAMK je kreirao i pokrenuo projekt “Spasilački list za vozilo i vozača” koji za cilj ima lakše spašavanje vozača u prometnim nesrećama. - Kako bismo spasilačkim timovima dali cjelovitu informaciju, kreirali smo spasilački list za vozača i vozilo, na kojem se s jedne strane nalazi standardizirani A4 spasilački list kreiran od proizvođača vozila (proizvođači vozila ne snose odgovornost za naknadne prepravke vozila, kao što su ugradnja plina, dodatnih sjedala i sl.), dok se s druge strane nalaze osnovne medicinske informacije o vozaču (ime i prezime, godište rođenja, krvna grupa, alergije i slično) - naveli su iz BiHAMK-a.

U slučaju da jedno vozilo koristi više osoba (npr. supruga i suprug), moguće je posjedovanje više spasilačkih listova za vozača.

Osnovni cilj ovog projekta je pomoć hitnim službama spašavanja prilikom vršenja intervencija oslobađanja i zbrinjavanja unesrećenih u prometnim nesrećama. Svi vozači moći će besplatno preuzeti spasilački list u prostorijama BiHAMK-a. Vozači će dobiti list koji će popuniti sami te potpisom potvrditi točnost podataka. Spasilački list potrebno je držati iznad vozačeva sjenobrana.

Iz BiHAMK-a su kazali kako će svi vozači koji preuzmu spasilački list dobiti i naljepnicu za vjetrobransko staklo koja će pomoći spasilačkim službama da znaju koje vozilo posjeduje navedeni list.

Realizaciju projekta “Spasilački list za vozilo i vozača” financirali su BiHAMK, Svjetska automobilistička asocijacija (FIA), JP Ceste Federacije BiH, dok je pokrovitelj projekta Ministarstvo prometa i veza BiH. U okviru navedenog projekta izvršeno je kreiranje web-aplikacije “spasilački list za vozilo” u sklopu koje se nalazi većina marki i modela koji se mogu naći na tržištu u Europi, dok će baza spasilačkih listova za vozače biti kreirana prilikom realizacije projekta. Izvšena je obuka stručnih osoba.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com
comments powered by Disqus

Najnovije BiH