Ambalaža, omot ili vrećica, koja se koristi za pakiranje ili nošenje kupljenih proizvoda s vidljivim nazivom odnosno logotipom proizvođača ili trgovca smatra se reklamnim sredstvom, koje trgovac ne smije dodatno naplaćivati kupcu, rečeno je u Ministarstvu trgovine i turizma RS i Službi za zaštitu potrošača pri Ministarstvu trgovine FBiH, javlja N1.

"Ukoliko trgovac za pakiranje proizvoda koristi papir, omot, vrećicu ili sličan materijal ili ambalažu, koji u cijelosti ili djelomično ima logotip, znak, slogan ili naziv proizvođača ili trgovca, ili upućuje na njega, takav materijal, ambalaža ili vrećica se smatra reklamnim sredstvom, koje trgovac ne smije dodatno naplaćivati kupcu", naveli su Srni u Ministarstvu.

Ukoliko trgovac takvu ambalažu naplati od potrošača, učinio je prekršaj, koji je kažnjiv novčanom kaznom u visini od 1.000 KM do 5.000 KM za pravnu osobu i kaznom za odgovornu osobu u pravnom licu u visini od 500 KM do 2.500 KM.

Isti propis vrijedi i u Federaciji BiH. To je za N1 potvrdila Amra Vučijak iz Službe za zaštitu potrošača u federalnom ministarstvu trgovine. Zakon o zaštiti potrošača je reguliran na državnoj razini, istaknula je.

Visoke kazne za trgovce

"To je regulirano Zakonom o zaštiti potrošača koji primjenjujemo i decidno je određeno da trgovac ne smije naplatiti omot ili vrećicu na kojoj se nalazi logotip tvrtke. To spada u reklamni materijal i podliježe kazni ukoliko se naplaćuje", rekla je za N1 Vučijak.

Ona je dodala da trgovci mogu naplatiti vrećicu ili omot na kojoj se ne nalazi logotip kompanije.

"Ako na ambalaži postoji samo logo, koji nedvosmisleno upućuje da se radi o točno određenoj tvrtki, odnosno trgovcu, ta vrećica ne smije biti naplaćena kupcu", dodala je Vučijak.

Vučijak je kazala da inspekcija kontrolira trgovce, ali da ne može uvijek biti na prodajnom mjestu. Također je kazala da do sada nisu imali pritužbe potrošača povodom ove teme.

"Mogu biti naplaćene čiste vrećice ili one koji imaju neku sliku koja ne upućuje da se radi o određenom trgovcu", ističe Vučijak.

Zakon o zaštiti potrošača BiH br. 25 iz 2006. godine član 17. kaže: "Omot, vrećica ili poseban papir koji ima logotip ili naziv proizvođača smatra se propagandnim materijalom koji trgoac ne smije posebno zaračunati kupcu."

Dalje se navodi da ukoliko to učini, član 126. određuje kaznenu odredbu.

"Novčano će se kazniti od 2.500 do 5.000 KM trgovac ako omot, koji ima logotip proizvođača ili trgovca, posebno naplaćuje kupcu."

Ukoliko se radi o pravnom licu, kaznit će se i odgovorno lice iznosom od 500 do 1.000 KM

Ako se pakiranje proizvoda dodatno vrši po zahtjevu potrošača korištenjem posebnog papira ili drugih ukrasnih materijala, trgovac ima pravo uslugu pakiranja dodatno zaračunati na cijenu proizvoda, uz obvezu da jasno i vidljivo istakne cijenu usluge pakiranja, kao i cijenu materijala za pakiranje.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com
comments powered by Disqus

Najnovije BiH