Haški tužitelj Kenneth Scott rekao je kako misli da će drugostupanjska presuda šestorici nekadašnjih dužnosnika Hrvatske zajednice Herceg Bosne biti blaža nego nepravomoćna kojom su dobili 111 godina zatvora, iako je tužiteljstvo tražilo drastično veće zatvorske kazne od dobijenih prvostupanjskom presudom.

Na pitanje smatra li da Haški sud (ICTY) može donijeti blažu odluku radi postizanja boljih odnosa i pomirenja u regiji, Scott, koji uz Douglasa Stringera zastupa optužnicu protiv šestorice nekadašnjih dužnosnika Herceg Bosne, odgovorio je potvrdno, ali i pojasnio da je tužiteljstvo zatražilo veće kazne jer se radi o vodstvu bivše Herceg Bosne. Piše Hrvatska radio televizija.

Prvostupanjskom presudom 2013. su nekadašnji predsjednik vlade Herceg Bosne Jadranko Prlić, ministar obrane Bruno Stojić, načelnici  Glavnog stožera Hrvatskoga vijeća obrane generali Milivoj Petković i Slobodan Praljak, zapovjednik Vojne policije Valentin Ćorić i predstojnik Odjela za razmjenu zatočenika Berislav Pušić osuđeni na ukupno 111 godina zatvora zbog zločina nad Bošnjacima u navodnom udruženom zločinačkom pothvatu. U njemu su, prema prvostupanjskoj presudi ICTY-ja sudjelovali i pokojni hrvatski predsjednik Franjo Tuđman, ministar obrane Gojko Šušak i načelnik Glavnog stožera Hrvatske vojske general Janko Bobetko.

Tužitelj Scott je pojasnio da su za šestorku sada zatražene drastično veće zatvorske kazne jer se radi o političkom i vojnom vodstvu bivše Herceg Bosne pod čijim nadležnostima su se dogodili strašni zločini i nakon čijih uputa su ljudi strašno patili.

On je uvjeren kako presuda neće promijeniti razmišljanja bosanskohercegovačkih Hrvata. Ne vjerujem da presuda u tom smislu može nešto promijeniti. Legitimno je doživljavati Herceg Bosnu kao dio jednog područja, na jedan ili drugi način. Ali nije legitimno ispunjavati bilo kakve ciljeve ubijanjem, silovanjem, mučenjem, dodao je haški tužitelj.

Haški sud donijet će drugostupanjsku presudu 29. studenoga. Na presudu koja je u ovom predmetu donesena 29. svibnja 2013.  sve strane su uložile žalbu.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com
comments powered by Disqus

Najnovije BiH