Sukob bošnjačkih stranaka u vladajućoj koaliciji u Federaciji BiH je s osobnih optužbi i razračunavanja prešao na suptilnije metode, gdje iz SDA i SBB-a, što tajno, što javno, jedni druge opstruiraju u projektima za koje su resorski zaduženi kadrovi jedne ili druge stranke, piše Večernji list BiH.

Raspodjele pozicija

Prema raspodjeli dužnosti, SDA ima dominantnu ulogu u upravljačkim i menadžerskim strukturama u energetici, a SBB u oblasti prometa.

Tako su kadrovi SDA na čelu Elektroprivrede BiH i većine elektrana te rudnika koji djeluju u tom koncernu, dok je SBB dobio mjesto direktora Autocesta Federacije BiH, kao i neke druge utjecajne pozicije u komunikacijskom sektoru, poput one direktora Međunarodnog aerodroma Sarajevo. Osim toga, SBB-ov kadar je i na čelu državnog Ministarstva prometa i veza.

Obje stranke žele prije izbora pokazati rezultate u resorima u kojima dominiraju, ali jednako tako i blokirati rezultate onih drugih. SDA je otvoreno optužio SBB, odnosno Fahrudina Radončića, za blokadu izgradnje bloka 7 Termoelektrane Tuzla, koji se smatra jednim od ključnih energetskih projekata u Federaciji. Poznato je kako je Radončić ranije izrazio sumnju u cijenu i uvjete izgradnje tog energetskoga objekta koju su uglavnom kadrovi SDA dogovarali s kineskim partnerima.

Radončić je javno ustvrdio kako je postojala povoljnija ponuda iz Azerbajdžana. Sada, kada se očekivalo definitivno otpočinjanje izgradnje, SDA optužuje SBB za blokadu.

Brojne optužbe

Usto, optužuju Radončića da nije realizirao obećanja o masovnoj izgradnji autocesta i brzih cesta kroz Federaciju iako njegovi kadrovi vode državno Ministarstvo prometa i veza i JP Autoceste FBiH. Štoviše, optužuju ga da blokira projekte iz ovih resora. Iz SBB-a se, pak, može čuti kako je zastoj u cestogradnji rezultat i otvorenih i zakulisnih blokada iz kuhinje SDA kako bi se pokazala neučinkovitost SBB-a i njegovih kadrova u vlasti. Tako se i novi zaplet oko Zakona o trošarinama, o kojem ovisi deblokada značajnih sredstava za cestogradnju, fakturira upravo SDA i stavovima koje brane kadrovi te stranke u državnoj vlasti.

U svakom slučaju, jasno je da uzajamna predizborna podmetanja bošnjačkih stranaka u pokušaju da jedni druge okrive za neuspjeh reformi i neprovedbu obećanoga izravno nanose štetu cijeloj Federaciji jer i ono što je moglo biti realizirano, najvjerojatnije će ostati blokirano na nekoj razini odlučivanja.

Dodatni problem su unutarstranačke nesuglasice oko pojedinih projekata, kakav je slučaj s termoelektranom Banovići gdje protivnici dopredsjednika SDA Mirsada Kukića u samoj stranci rade sve kako bi blokirali izgradnju te elektrane.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok