Bez provedenih reformi neće biti ni novca od Međunarodnog Monetarnog fonda, jasno je nakon posjeta delegacije MMF-a BiH.

Misija MMF-a pod vodstvom šefa Misije za BiH Nadeem Ilahi-ja, posjetila je BiH u periodu od 07. do 21. studenog kako bi vodila razgovore o nedavnim ekonomskim dešavanjima i srednjoročnim perspektivama u okviru Konzultacija po članu IV za 2017. godinu kao i o politikama za prvi pregled ekonomskog programa BiH, koji je podržan MMF-ovim proširenim aranžmanom (EFF). Piše Dnevni list.

Uvjeti

Ilahi je podsjetio na odlasku kako se provođenje nekih od ključnih mjera iz programa odvija mnogo sporijim tempom od očekivanog. U svojoj izjavi bh. javnosti Ilahi podsjeća kako prethodne mjere za prvi pregled programa obuhvaćaju usvajanje entitetskih proračuna za 2018. godinu. Također je naveo i sve druge mjere koje je potrebno ispuniti.

-Usvajanje u Parlamentu BiH izmjena i dopuna zakona kojim će se povećati akcize na gorivo. Ovo je neophodno kako bi se odblokirao najveći paket vanjskog financiranja koji je odnedavno na raspolaganju za ključne investicije u infrastrukturu. Kontinuirano kašnjenje u tom pogledu je usporilo ekonomski oporavak i uticalo na izglede za brži rast i otvaranje novih radnih mjesta, navodi Ilahi.

Jedan od uvjeta je i usvajanje novog Zakona o osiguranju depozita u Parlamentu BiH. -S obzirom da su već usvojeni entitetski zakoni o bankama i agencijama za bankarstvo, odsustvo novog Zakona o osiguranju depozita odgađa modernizaciju legislative bankarskog sektora u zemlji, kaže Ilahi. Ono što MMF očekuje od Vlade FBiH jeste iniciranje procesa temeljite procjene vrijednosti (due diligence) za telekomunikacijske kompanije, BH Telecom i HT Mostar.

Očekuju i usvajanje od strane Upravnog odbora UNO-a BiH kvartalnih koeficijenata za raspodjelu prihoda od indirektnih poreza te poravnanje međuentitetskih dugovanja.

-Ispunjavanje ovih prethodnih mjera u narednim tjednima je od ključnog značaja kako bi se program vratio na pravi kolosijek. Osoblje MMF-a je na raspolaganju vlastima pružiti pomoć u ovom pogledu, poručio je Ilahi.

Pozitivne strane

Govoreći o stanju koje su zatekli u BiH Ilahi kaže kako ekonomija BiH doživljava ciklični oporavak koji je ipak slabiji u odnosu na ostatak istočne Europe.

-Izvoz kao i doznake iz inozemstva bilježe porast, a očekuje se i rast inflacije u 2017. godini. Iako je održana makroekonomska stabilnost, osnovni cilj programa, poticanje rasta i otvaranje radnih mjesta, je i dalje u velikoj mjeri neriješen, rekao je Ilahi. Navodi i kako je Misija primijetila napredak ostvaren u pripremi fiskalno odgovornih nacrta proračuna entiteta za 2018. godinu.

-Na polju provedbe strukturalnih reformi je ostvaren određeni napredak, posebno na razini entiteta. Međutim, provođenje nekih od ključnih mjera iz programa se odvija mnogo sporijim tempom od očekivanog, zaključak je misije MMF-a.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok