Gostujući prije tjedan dana na televiziji N1, Stjepan Kljujić je, osim što se usprotivio odluci Haaškoga suda o udruženom zločinačkom pothvatu, posjete bošnjačkih političara, prije svih premijera Denisa Zvizdića i Fadila Novalića, Partizanskom groblju u Mostaru proglasio licemjernim, piše Večernji list BiH.

On je poručio kako se od priče Partizanskoga groblja u Mostaru pravi show, dok nitko se spominje što se s partizanskim grobljima dogodilo u drugim gradovima BiH.

Dugi proces

- Dževad Mlaćo preore Partizansko groblje u Bugojnu i nikome ništa. Što ne odu tamo kao što su otišli u Mostar - postavio je pitanje Stjepan Kljujić. I naravno, nije dobio odgovor. Tragom te priče provjerili smo što se dogodilo s Partizanskim grobljem u Bugojnu. Naši sugovornici iz toga grada rekli su nam kako je ono prenamijenjeno tijekom rata i djelomično nakon rata. - U njemu su pokopani poginuli pripadnici tzv. Armije BiH. Poslije su uklonjene biste partizana koje su bile na toj lokaciji i promijenjeno je ime lokacije. To više nije Partizansko groblje, nego “Spomen-park poginulim braniteljima Bugojna i BiH”. Samoprozvani antifašisti nisu se ni jednom oglasili zbog toga. Tu se danas odaje počast poginulim pripadnicima tzv. Armije BiH, partizane nitko ne spominje. U Mostaru je sasvim neka druga priča koja, očito, nema veze s Partizanskim grobljem, nego isključivo s politikom - rekli su nam naši sugovornici iz Bugojna. Ovakav scenariji nije samo zabilježen u Bugojnu. Slično se dogodilo i u Kalesiji te brojnim drugim gradovima u BiH. I nitko od udruga koje se još bave temom Drugog svjetskog rata nije prosvjedovao zbog toga. Problem je samo aktualiziran u Mostaru, gdje se ta tema pretvorila u prvorazredno političko pitanje.

Dvostruka mjerila

- Svi ti antifašisti koji ne prezaju Hrvate proglašavati sljedbenicima fašizma ni jednom nisu digli glas na ovakve pojave. Očito je kako je bošnjačka politika još tijekom rata odlučila partizanska groblja pretvoriti u mjesta gdje se odaje počast tzv. Armiji BiH. Pitanje je samo što bi bilo da je od Partizanskoga groblja u Mostaru napravljeno groblje pripadnika HVO-a. Sigurno bi takav potez bio proglašen fašističkim, dok se slične pojave u gotovo svim gradovima u Bosni prihvaćaju kao sasvim normalne - zaključili su naši bugojanski sugovornici.

Zanimljivo je kako vezano uz tu temu šuti i SDP, sljedbenik ideologije iz prošlog sustava i gorljivi borac za partizanska groblja, ali samo u Hercegovini.

I dok se navodno pripremaju projekti i milijunski iznosi za obnovu Partizanskoga groblja u Mostaru, bošnjačka politika iste lokacije u Bosni nastavlja pretvarati u “šehitluke”.

Teško je govoriti o dosljednosti politike u ovom slučaju.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok