Predsjedateljica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto (HDZ) poručila je da neće prihvatiti nikakve prijedloge izmjena Izbornog zakona koji ne osiguravaju legitiman izbor političkih predstavnika u zakonodavna i izvršna tijela vlasti, dok je svaki drugi prijedlog, koji konstitutivne narode stavlja u jednakopravan položaj, bez obzira tiču li se promjena Ustava ili Izbornog zakona, prihvatljiv.

Krišto je danas kazala novinarima da za nju i njene kolege zastupnike iz Kluba nisu prihvatljive nikakve tehničke izmjene Izbornog zakona prije nego što se napravi ono što je neophodno, a to su izmjene koje se odnose na Grad Mostar, popunu zastupnika Doma naroda Parlamenta Federacije BiH i Predsjedništvo BiH.

- To su uistinu nužne stvari, uz uvažavanje da imamo i druge odluke Europskog suda za ljudska prava koje nismo implementirali, a koje se tiču promjena Ustava - dodala je.

Istakla je kako će inzistirati na promjenama Izbornog zakona na principu legitimnog predstavljanja, odnosno izbora izaslanika u Dom naroda i u izvršnu vlast kada je u pitanju Predsjedništvo BiH.

Ponovila je da, ukoliko se želi doći do rješenja na tragu principa i načela odluka Ustavnog suda, do rješenja u pogledu Izbornog zakona vrlo brzo se može doći.

- Ukoliko se BiH želi gledati na drugi način i ukoliko se u njoj želi zadržati dominacija jednog naroda nad drugim te ukoliko se jednom narodu žele birati politički predstavnici, onda sigurno nije moguće doći do rješenja - zaključila je. (Fena)

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok