Prema percepciji građana, koja ne mora uvijek biti vjerodostojna, povjerenje u sudsku vlast u BiH je na vrlo niskom nivou.

Istina, ono je izazvano političkim pritiskom i mnogo stvari unutar pravosudnog sustava se trebaju urediti da bi sistem funkcionirao kako treba, kazao je danas novinarima  na konferenciji ''Pravosuđe – kako do neovisnosti, efikasnosti, profesionalnosti, samostalnosti i odgovornosti'' član Foruma građana Tuzle Vehid Šehić.

Sudionici skupa su zaključili je da je potrebno zajedničkim radom i suradnjom graditi povjerenje javnosti u oba sistema, da, između ostalog, i komunikacija između pravosudnih institucija i medija treba biti bolja.

''Realna, pravovremena i konstruktivna, a ne destruktivna kritika pravosuđa je važna s ciljem informiranja i povećanja povjerenja javnosti i unapređenja pristupa pravdi. Također je potrebno ujednačiti procedure pristupa informacijama u sudovima, proaktivno informirati javnost putem medija i ažurnije koristiti i web stranice za pružanje informacija o radu sudova'', kazao je Šehić.

Ovdje je najvažnije, istakao je Šehić, da struka da preporuku što se to treba izmijeniti i u zakonu o Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću BiH. U procesu europskih integracija BiH je preuzela obavezu da uskladi domaće zakonodavstvo sa pravnim tekovinama Europske unije, te osigura njegovu efikasnu primjenu.

Direktor USAID-a u BiH Peter Duffy istako je zabrinutost zbog nedostatka napretka BiH u ovoj oblasti. Najveći problem, po njegovom mišljenju, jeste pravosuđe na koje utiču političke stranke i njihovi čelnici.

Sudionici su istaknuli da je cilj konferencije da se prezentira provedeno istraživanje kako bi se identificirale najvažnije prepreke koje utiču na uspostavljanje efikasnog i istinski neovisnog pravosudnog sustava u BiH. (Fena)

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok