Bosna i Hercegovina je prva zemlja u Europi po broju smrtnih slučajeva zbog zagađenja zraka, a u cijelom svijetu zauzima drugo mjesto, odmah nakon Sjeverne Koreje.

Usporedbe radi, u Njemačkoj je broj smrtnih slučajeva izazvanih zagađenošću zraka na 100.000 stanovnika - 32,5, a u BiH 230,6.

Jednostavnom matematikom može se izračunati da u BiH godišnje, zbog posljedica zagađenja zraka umre oko 8.000 stanovnika, prenose agencije.

Ni druge zemlje regije ne zaostaju. Albanija je četvrta u Europi, zatim slede Crna Gora, Makedonija i Srbija.

Sve zemlje Zapadnog Balkana su na dnu ljestvice i najveći su izvoznici sitnih čestica (PM2,5) u atmosferu, čija koncentracija u ovim zemljama često prelazi dozvoljenu granicu i do 10 puta.

Vlatka Matković Puljić, savjetnica za zdravlje i energiju za regiju Balkan iz Alijanse za zdravlje i životnu sredinu HEAL kazala je za Deutsche Welle da je zagađenje zraka u ovoj regiji "strašan problem".

"Sve zagađene termoelektrane Europe se nalaze u ovoj regiji", upozorava Matković Puljić i dodaje da je alarmantno na području grada Tuzle i Lukavca zbog termoelektrane Tuzla i drugih tvornica koje se nalaze na tom području.

U Tuzli je prošle godine koncentracija SO2 bila i do 14 puta viša od dopuštenog, te je zbog ovog problema bila obustavljena i nastava u školama. Situacija nije bolja ni ove godine. Emisija štetnih čestica u jednoj zemlji, znači da će te iste štetne čestice završiti i u drugim zemljama.

"Ako Hrvatska, koja je u Europskoj uniji i koja među ovim zemljama ima najčistiji zrak želi nešto napraviti u borbi protiv zagađenja, ona to ne može, jer Srbija i BiH u njezinom susjedstvu nemilice zagađuju zrak", upozorava Matković Puljić.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok