U užoj regiji zapadnog Balkana zakona i vladavine prava najviše se pridržavaju Slovenci koji se nalaze na 26. mjestu liste.

Slijede Hrvatska (35.), Bosna i Hercegovina (56.), Makedonija (57.) i Srbija koja se nalazi na 76. mjestu među 113 država obuhvaćenih istraživanjem.

Inače, brojni čimbenici utječu na učinkovitost kojom jedna vlada uspijeva održati vladavinu prava. Dok neke vlade uspijevaju učinkovito kombinirati te čimbenike, što rezultira većim poštivanjem prava u državi, druge nailaze na poteškoće.

>>> Vrijedi li zakon za sve ili imamo povlaštene vozače?

World Justice Project u svom posljednjem izvješću “Vladavina prava” mjeri vladavinu prava temeljenu na iskustvima i percepcijama javnosti i stručnjaka unutar država diljem svijeta, piše Al Jazeera Balkans. U posljednjem izvješću iz 2017. ispitano je poštivanje vladavine prava u 113 država. Za određivanje konačnog skora korišteni su rezultati na ljestvici s osam čimbenika: ograničenja vladinih ovlasti, odsutnost korupcije, otvorenost vlade, temeljna prava, red i sigurnost, provođenje zakona, građanska prava i kazneno pravosuđe.

Od 2016. primjetan je pad poštivanja zakona i vladavine prava u 34 posto država, u 20 posto država došlo je do porasta, dok je u 37 posto država situacija ostala ista. Vladavine prava najviše se pridržavaju Danci, Norvežani i Finci, a najmanje u Venezueli, Kambodži i Afganistanu.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com
comments powered by Disqus

Najnovije BiH