• Short title article: Izmjene izbornog zakona
Dragan Čović; Foto: Livno Online / Z. Karadža

Predsjednik HDZ-a Dragan Čović je nakon jučerašnjeg sastanka s Trojkom (SDP, NiP, NS) i SNSD-om u Sarajevu najavio skoro usvajanje tri zakona za koje je napomenuo da su među uvjetima za početak pregovora Bosne i Hercegovine za članstvo u Europskoj uniji.

Kako je izjavio, prvi dio sastanka, dobrih sat vremena su potrošili da analiziraju zaključke s nedavnog sastanka koalicijskih partnera u Laktašima. Optimističan je po pitanju usvajanju tri zakona, a među kojima je i Izborni zakon.

"Čini mi se da je realan termin da u narednih sedam dana, a najkasnije da sljedećeg tjedna usuglasimo tri zakona - Zakon o sprečavanju pranja novca i financiranja terorizma, Izborni zakon i Zakon o sprečavanju sukoba interesa", naglasio je Čović.

Potvrdio je da će izmjene Izbornog zakona značiti tehničke izmjene, izmjene koje se odnose na izbor članova Predsjedništva Bosne i Hercegovina i izmjene koje se odnose na Središnje izborno povjerenstvo (SIP). Naglasio je da se izmjene izbora članova Predsjedništva odnose na izbor člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda. Naveo je da nije riječ o sveobuhvatnim promjenama Izbornog zakona, jer bi sveobuhvatne promjene značile ustavne promjene.

Ako se postigne konačni dogovor oko ova tri zakona, najavio je skori sastanak spomenutih stranaka u Mostaru. Čović očekuje da će se nakon usvajanja ovih zakona dobiti, kako je rekao, precizan termin za početak pregovora s EU. Zaključio je da je atmosfera na današnjem sastanku bila dobra i da će "mediji pratiti tu atmosferu".

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok