U Bosni i Hercegovini i bosanskohercegovačkoj dijaspori danas se obilježava Dan džamija, što predstavlja ujedno i dan sjećanja na rušenje, ali i na obnavljanje i izgradnju novih islamskih bogomolja u BiH, prenosi Klix.ba.

Prema postojećim podacima, od rata kada je srušeno 614 džamija i 218 mesdžida, diljem Bosne i Hercegovine su obnovljene 452 i izgrađeno novih 367 džamija, dok je desetina njih u fazi obnove i trebale bi biti završene narednih godina.

Direktorica Centra za islamsku arhitekturu Fatima Šišić izjavila je za Anadolu Agency da je u BiH od rata do danas obnovljeno više od 450 džamija koje koristi veliki broj vjernika.

'Do sada su obnovljene 452 džamije dok je 10 džamija trenutno u fazi obnove i trebale bi biti završene u narednom periodu. Od rata naovamo su obnovljena i 64 mesdžida. Tako da je ukupno obnovljeno 516 džamija i mesdžida na prostoru cijele BiH', ističe Šišić.

Napominje da je, prema podacima koje ima njihov centar, u BiH od rata do danas sagrađeno novih 367 džamija.

'Od rata do danas imamo novosagrađenih 367 džamija kao i novosagrađena 172 mesdžida. Ovi vjerski objekti su sagrađeni iz čiste potrebe vjernika a ne iz nekih drugih razloga kao što se to često zna isticati u bh. javnosti od strane zlonamjernih krugova. Zbog izmjene etničke slike i preseljenja muslimanskog stanovništva u mjesta gdje ranije nije bilo džamija, postojala je potreba za izgradnjom novih bogomolja', rekla je Šišić.

Ističe da u BiH postoji još nekoliko desetina džamija i mesdžida koji čekaju na obnovu kako bi bili u funkciji i za potrebe vjernika.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok