Dragan Čović nije odgovarao na pozive Centra za istraživačko novinarstvo za razgovor na temu mogućeg sukoba interesa.

Stoga su novinari CIN-a otišli na kavu s novinarima koju Čović tradicionalno organizira u Predsjedništvu BiH i pitali ga 'zašto je Hrvatski narodni sabor uzeo budžetski novac i da li je utjecao na svoje stranačke kolege da ne dođu na sjednicu komisije koja bez njih nije imala kvorum za odlučivanje o sukobu interesa'.

-Prije svega ja ne znam da postoji ikakav predmet. Ja čitam iz medija pa čujem da postoji predmet Čović. Meni je rečeno da je to desetak tisuća maraka ili tako nešto…, kazao je Čović, nakon čega su ga iz CIN-a ispravili da je riječ oko 16.000 maraka.

-Svejedno  je li 100 ili 16, sukob je interesa ako je sukob interesa, ako je sukob interesa. To trebaju uraditi institucije u državi koje su zadužene za to, zanemarujući uopće o kome se radi, zanemarujući da se radi o Draganu Čoviću. Ja u HNS-u radim ono što radim, tamo sam predsjednik, nisam nikakva izvršna institucija, ovdje sam izvršna. To je za mene klasična politička funkcija I nastojim je korektno obnašati. Da li je došlo negdje do tehničke greške u tom dijelu komunikacije s institucijama države pa da se u HNS unijelo nešto što se nije trebalo unijeti s te razine stvarno ne znam. Vjerujte ni sad ne znam. Ali, neka to radi onaj tko je za to plaćen. Je li stvarno mislite da netko zbog mene ne dolazi? Pa neće moći ne dolaziti zbog mene 100 dana. Znači, ako se jednom desilo da nema kvoruma, valjda će drugi put biti kvoruma. To će pitanje doći na dnevni red, ako je to uopće pitanje Dragana Čovića. Tako da ja s tim nemam ama baš nikakvih problema kao što nisam imao prije bilo koje teme. Ima svak' da odgovara ako je nešto loše urađeno sukladno zakonu. Zakon je čist o sukobu interesa i Bože moj, izjavio je Čović.

Podsjetimo, Čović bi mogao odgovarati zbog sukoba interesa jer je Hrvatski narodni sabor (HNS), političko nevladino udruženje kojim rukovodi, primalo budžetski novac.

Zakon o sukobu interesa u institucijama BiH zabranjuje izabranim dužnosnicima da vrše odgovorne funkcije u nevladinim organizacijama ukoliko se one financiraju iz budžeta u iznosima većim od 10.000 KM godišnje. Čović je za predsjednika HNS-a izabran 2014. godine. Dokumenti do kojih je došao Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) pokazuju da je za organizaciju 25. godišnjice osnivanja Hrvatskog vijeća obrane (HVO) prošle godine HNS dobio ukupno 16.750 KM iz budžeta: Zapadnohercegovačke, Herceg-bosanske i Posavske županije. Novac je isplaćen iz budžetskih rezervi županija, namijenjenih za hitne i nepredviđene situacije poput poplava, zemljotresa ili požara. (Dnevni list)

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com
comments powered by Disqus

Najnovije BiH