Kada je riječ o kršenju potrošačkih prava, građani Republike Srpske najviše se žale na neprihvaćanje reklamacija od strane trgovaca za tehničke proizvode, odjeću, obuću, te duple cijene za jedan te isti proizvod.

To nije rijetka pojava u marketima, gde su neusklađene cijene na policama i na blagajni, tako da nikad nisu načisto koji proizvod koliko košta, piše Blic.rs.

Ipak, kako potvrđuju u udrugama koje se bave zaštitom potrošača, najviše pritužbi dobivaju na račun kvarenja u bijele tehnike i malih kućanskih aparata.

– Problem je što se bijela tehnika koja nije jeftina, kvari u roku garancije, na što potrošači reagiraju. Potrošač je dužan nakon kupovine proizvoda sačuvati račun, ili ga kopirtia i overiti, kao i ispunjenu garanciju, što je dovoljno da bude zaštićen i da može dobiti novi ili servisirani proizvod, odnosno novac natrag. Potrošači se u posljednje vrijeme posebno žale da su dovedeni u zabludu, jer se pod logom jednog proizvođača prodaje bijela tehnike proizvedena u potpuno drugoj zemlji – kaže izvršna direktorica trebinjskog Udruženja potrošača "Oaza" Nedeljka Ilijić.

Iz Udruženja za zaštitu potrošača "Reakcija" priopćili su da su se prigovori kupaca lani u velikoj mjeri odnosili na neusklađenost cijena na policama i na blagajni.

- Nisu bili rijetki slučajevi da je jedna cijena pisala na polici, a na blagajni se obračunavao i naplaćivao uvećani iznos. Apeliramo na kupce da koriste svoja zakonska prava, informiraju se o njima i na taj način se zaštite. Potrošači trebaju postupiti po prvom koraku u rješavanju potrošačkih prava, i to upisom u knjigu reklamacija kod trgovca. Uprava trgovine dužna je odgovoriti u roku od osam dana, kako to i propisuje Zakon o zaštiti prava potrošača RS – naglasili su u ovoj udruzi i dodali da se mnogo prigovora odnosi i na isporuku toplotne energije, te usluge telekomunikacionih operatera i javnog gradskog prevoza, i to najviše na račun i cijenu usluge, piše srpskainfo.com, portal "EuroBlica".

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok