Klub HDZ-a će glasovati protiv upravo zbog rušenja nadležnosti državnih i županijskih institucija u procesuiranju korupcije.

Zastupnici HDZ-a u Domu naroda glasovat će protiv tzv. antikorupcijskog seta zakona koji je potekao iz SDP-ove kuhinje zbog brojnih nedorečenosti ovih propisa, ali najprije zbog toga što se ovim zakonima ugrožava pozicija županijskih, ali i državnih institucija koje imaju nadležnosti u ovoj oblasti. Zamisao platformaške Vlade je dalje ojačati federalni entitet i pretvoriti ga u državu u državi u svim oblastima, a kazneni progon koji može lako postati sredstvo političkog pritiska stacionirati uz federalne institucije u kojima ključnu riječ ionako vode bošnjačke političke stranke.

Promjena nadležnosti

Predsjednik Doma naroda poručio je da su ovi prijedlozi loši i štetni. “Kako sada stvari stoje i gledajući te zakone te način na koji oni uređuju borbu protiv korupcije, mi ćemo biti na stajalištima na kojima je bio i klub HDZ-a u Zastupničkom domu. Oni su glasovali protiv tih zakona. Nije HDZ protiv borbe protiv korupcije, HDZ je čvrsto za to. Ali, ovdje su brojne stvari strateški pomiješane. Prije svega, nadležnosti sudova, nadležnosti tužitelja. Ne postoji jasna distinkcija između onoga što rade županijska tužiteljstva i sudovi, a što Vrhovni sud Federacije ili federalno tužiteljstvo. U tome pravcu zakon nije napravljen kako treba i iz tog razloga nećemo podržati te zakone”, rekao je Martinović za Večernjak. U praksi Zakonom o suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala podrazumijeva se stvaranje posebnih odjela pri Federalnom tužiteljstvu i Vrhovnom sudu Federacije. Oni bi imali prvostupanjsku nadležnost u procesuiranju kaznenih djela korupcije, organiziranog i međužupanijskog kriminala. Te izmjene izravno poništavaju županijske nadležnosti s jedne strane, a s druge i ulogu državnog tužiteljstva i policijske agencije SIPA-e.

Postoje agencije

Protiv odredbi ovoga zakona su i predstavnici Federalnog tužiteljstva. Prije svega jer bi se uveo još jedan presedan kao što postoji sa Sudom BiH koji ima prvostupanjsku i drugostupanjsku nadležnost. Vrhovni sud FBiH bi sada postao sud u prvom, drugom, trećem stupnju što je loše rješenje te se može primijeniti poslovica ‘kadija te tuži, kadija ti sudi’. Martinović smatra ovaj zakon udarom na rad SIPA-e, nadležnosti županija i sadašnji pravosudni sustav i otvaranje novih institucija koje bi se bavile istim poslom. - Ovo je pravljenje nekih novih institucija koje ne mogu dati nikakav novi odgovor na ista postavljena pitanja izuzev jednoga dodatnog kaosa koji se može stvoriti u borbi protiv korupcije, kaže Martinović.

Večernji

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok