Vlada Federacije BiH je na današnjoj 109. hitnoj sjednici, održanoj u Sarajevu, utvrdila nacrte i prijedloge nekoliko zakon.

Razlog zbog kojeg je Vlada Parlamentu FBiH uputila na usvajanje Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o deviznom poslovanju jeste ispunjenje obveza iz Akcijskog plana BiH za otklanjanje nedostataka u borbi protiv pranja novca, harmoniziranju sustava sprječavanja pranja novca i financiranja terorizma.

Utvrđen je i Nacrt zakona o zaštiti prijavitelja korupcije u Federaciji BiH, u kojem je precizirano da svaka osoba ima pravo da, u dobroj vjeri, prijavi bilo koji oblik korupcije u javnom ili privatnom sektoru, za koji sazna na bilo koji način. Zakon zabranjuje sprječavanje prijavljivanja korupcije, a svaka odredba općeg ili pojedinačnog akta koja to sprječava ne proizvodi pravno djelovanje.

Kako je navedeno u Prijedlogu zakona o liječenju neplodnosti biomedicinski pomognutom oplodnjom, pod liječenjem se podrazumijeva otklanjanje neplodnosti ili umanjene plodnosti korištenjem biomedicinskih dostignuća, nakon utvrđivanja da trudnoća ne može biti postignuta drugim načinima liječenja. Također, liječenje je i uzimanje i čuvanje spolnih tkiva i spolnih stanica muškarca i žene u slučajevima kada, prema saznanjima i iskustvima medicinske znanosti, postoji opasnost da može doći do neplodnosti.

S ciljem provođenja presude Ustavnog suda FBiH od 26.4.2017. godine, Vlada je utvrdila, i u parlamentarnu proceduru po skraćenom postupku uputila, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o plaćama i drugim naknadama sudaca i tužitelja u FBiH.

Vlada FBiH je donijela tri uredbe koje se odnose na dodjeljivanje državne pomoći. Jedna od njih utvrđuje svrhu državne pomoći, prihvatljive troškove i sektore, maksimalnu dozvoljenu visinu i ostale važeće kriterije za dodjelu državne pomoći, koju dodjeljuje Federacija BiH izravno ili preko ovlaštenih pravnih osoba.

Druga se odnosi na tzv. de minimis pomoć i primjenjuje se na pomoć gospodarskim subjektima u svim sektorima i djelatnostima, osim ribarstva i akvakulture, poljoprivrede i djelatnosti usmjerene izvozu, te na pomoć kojom se uvjetuje upotreba domaćih proizvoda umjesto uvezenih.

Donesena je i Uredba o uvjetima za dodjelu državne potpore u obliku naknade za obavljanje i izvršenje javnih usluga gospodarskim subjektima kojima je povjereno obavljanje usluga od općeg ekonomskog interesa.

Federalna vlada je dala suglasnost na Plan poslovanja JP Autoceste Federacije BiH d.o.o. Mostar za 2018. godinu, čiji su glavni ciljevi pokretanje novih pripremnih aktivnosti na izgradnji Koridora Vc i brzih cesta u Federaciji BiH, povećanje kreditne sposobnosti Autocesta za osiguranje dodatnih izvora finansiranja, te optimizacija trase i smanjenje troškova izgradnje autoceste.

Vlada FBiH usvojila je tri programa utroška transfera namijenjenih želejzničkom prometu, a jednim od njih je za elektrifikaciju Unske pruge na dionici Bihać - Blatina odobreno 2.300.000 KM.

U domaćem gospodarstvu se, nakon realnog rasta ekonomskih aktivnosti u 2016. godini (2,9 posto), očekuje realni rast bruto društvenog proizvoda (BDP) u 2017. godini po stopi od 4,5 posto, u 2018. od 3,2 posto, u 2019. od 5,1 posto, a u 2020. godini od 5,3 posto, navedeno je u dokumentu Ekonomska politika Vlade FBiH 2018. - 2020. godina, usvojenom na današnjoj sjednici.

Vlada FBiH danas se upoznala s informacijom o vanjskom i unutarnjem dugu u Federaciji BiH koji, uključujući dug županija, gradova, općina, javnih poduzeća i drugih korisnika kredita, sa stanjem na dan 31.12.2017. godine iznosi 5.871,61 milijuna KM ili 30,05 posto BDP-a. Kako je konstatirano, nakon konstantnog rasta duga od 2011. do 2015., u 2016. dolazi do blagog pada vanjskog, a u 2017. godini i unutarnjeg duga u FBiH.

Federalna vlada je za još tri mjeseca, do 30.6.2018. godine, produžila moratorij na zapošljavanje.

Fondu za zaštitu okoliša Federacije BiH danas je odobreno uključivanje u projekat „Snabdijevanje toplinskom energijom iz TE Kakanj područja do/i Sarajeva”. Ovaj fond je zadužen za sufinansiranje izrade Idejnog projekta u iznosu 500.000 KM, priopćeno je iz Vlade FBiH. (Fena)

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com
comments powered by Disqus

Najnovije BiH