Neradnici, uhljebi, često bez razloga odsutni službenici i sl. u budućnosti bi mogli biti kažnjeni nižim plaćama, dok bi pravi radnici i angažirani službenici u državnoj upravi trebali biti financijski nagrađivani za svoj rad, piše Večernji list BiH.

Izmjene načela

Naravno, takav koncept funkcioniranja državne uprave na svim razinama vlasti djeluje još kao utopija, ali, ako se, u skladu sa smjernicama EU-a, provede strategija za reformu javne uprave u BiH, koja se izravno odnosi i na upravljanje ljudskim potencijalima u državnoj upravi, takav sustav sankcioniranja i nagrađivanja mogao bi i zaživjeti. U dokumentu pod nazivom “Okvir politike za razvoj i upravljanje ljudskim potencijalima u strukturama javne uprave BiH” upravo se spominje u više točaka načelo nagrađivanja angažiranih djelatnika u državnoj upravi. Prvo se spominje izmjena načela pri zapošljavanju tako da se, kako stoji u dokumentu, testiranje za posao u državnoj službi treba osmisliti tako da Povjerenstvo stekne uvid u sposobnost kandidata nositi se s izazovima posla, odnosno, uz stručno znanje, posvetiti pozornost i rješavanju praktičnih problema. Trebat će izmijeniti i standardiziran rad povjerenstava koja vrše izbor djelatnika tako da članovi povjerenstava trebaju dobiti priliku proći kroz relevantnu obuku. Obrazložen je i sustav plaća. Na svakoj upravnoj razini trebao bi se temeljiti na setu zajedničkih načela, kao i gradacija radnih mjesta kao temelj za formiranje sustava plaća. Kako bi sustav plaća imao pretpostavke biti percipiran kao pravedan i motivirajući za državne službenike i ostale zaposlene, on bi trebao, kako stoji u strategiji, na transparentan, jednostavan i pravičan način slijediti uvjete i kriterije definirane zakonom, odrediti različite platne komponente kako bi se osiguralo konzistentnost ukupnog sustava plaća tako da reducira diskrecijske odluke o plaćama. Bit će određeni platni koeficijenti kako bi se sposobni djelatnici nagradili, i to na svim razinama vlasti po jedinstvenoj standardnoj proceduri koja će podrazumijevati objektivne i relevantne kriterije. U tu svrhu nužno je razviti postupak gradacije radnih mjesta koji bi omogućio utvrđivanje njihove nominalne vrijednosti.

Pravila zapošljavanja

- Nagrada za dobro obavljeni posao sadržana je u plaći koju pojedinac prima. Dodatni oblici nagrađivanja mogu biti razmotreni samo u slučaju kad pojedinac nadmaši očekivanja rukovoditelja. Provedbom tog načela rukovoditelji institucija afirmirali bi novi pristup po kojem bi samo dobro obrazloženi slučajevi iznimne učinkovitosti bili prepoznati kao temelj za nagradu - stoji u dokumentu. Spomenimo kako je izaslanstvo Europske komisije u svom izvješću o napretku BiH prema Europskoj uniji za 2016. godinu konstatiralo da BiH treba osigurati provedbu učinkovitoga sustava upravljanja ljudskim resursima. U izvješću o stabilizaciji i pridruživanju BiH EU jasno je upozoreno na probleme fragmentiranosti sustava državne službe u BiH, zatim na nedostatak strateškog okvira za provedbu reformi, kao i na opći izostanak aktivnosti na realizaciji preporuka sadržanih u sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju. Pri zapošljavanju u državnoj službi traži se zaštita načela meritornosti prilikom zapošljavanja, zatim zaštita načela političke neutralnosti državnih službenika, kao i osiguranje zaštite javnog interesa u cjelokupnom postupku reformi.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok