Čelnici Saveza općina i gradova Federacije BiH ponovno će pokrenuti pitanje raspodjele javnih prihoda i traže održavanje sastanka s federalnom Vladom o toj temi tijekom ovoga mjeseca, piše Večernji list BiH.

Načelnici i gradonačelnici općina i gradova, koji su okupljeni u Savezu, već su uputili Vladi Federacije BiH pismo u kojem traže da se sastanak održi početkom travnja između njihovih predstavnika, predsjednika vlade i njegovih zamjenika.

- Mišljenja sam kako sastanci s predstavnicima županija u Federaciji BiH nemaju učinka i trebamo se, kako nam je sugerirano s federalne razine, isključivo fokusirati na razinu FBiH. Zaključke sa sjednice trebamo uputiti svim premijerima županija i predsjedateljima skupština županija. U navedenom pismu bismo im objasnili konkretne razloge našeg obraćanja i što je potrebno izmijeniti u postojećem sustavu raspodjele javnih prihoda, što je za nas, kao jedinice lokalne samouprave, od esencijalne važnosti. Kontrolom financija koju su uradile službe Općine Centar utvrdili smo nedostatke u raspodjeli prihoda od neizravnih poreza, čime smo oštećeni za iznos od gotovo 600.000 KM - slikovito je objasnio financijske štete koje trpi proračun lokalne samouprave načelnik sarajevske općine Centar Nedžad Ajnadžić. Još prije manje od dvije godine Predsjedništvo Saveza općina i gradova u Federaciji BiH tražilo je i izmjenu u primjeni Zakona o pripadnosti javnih prihoda. Savez gradova i općina u Federaciji BiH traži da se, kao relevantni statistički podaci, prilikom raspodjele javnih prihoda koriste oni iz evidencije Federalnog zavoda za statistiku ili Agencije za statistiku BiH koji se odnose na popis stanovništva iz 2013. godine.

Iz Saveza općina i gradova tražit će od županijske i vlasti Federacije BiH poštivanje načela autonomnosti i jačanja institucija lokalne vlasti. Smatraju kako je osnovni problem bitno sužavanje osnovnih prava i samostalnih poslova lokalne samouprave, suprotno zahtjevima i preporukama Europske povelje o lokalnoj samoupravi.

- Tako, paradoksalno, općine u FBiH obavljaju većinu svojih samoupravnih, izvornih nadležnosti kao prenesene (npr. kultura, turizam, komunalne djelatnosti, briga o lokalnom zemljištu...), dakle pod punom i striktnom kontrolom s razine županija - ističe se u proglasu Saveza općina i gradova FBiH.

Sugeriraju kako im se već godinama stalno sužava područje izvornih poslova. Povećavajući obujam prenesenih poslova, više razine u oba entiteta bitno ugrožavaju autonomiju lokalnoj razini vlasti, zadržavajući za sebe snažnu nadzornu funkciju, ali i pravo da u bilo kojem trenutku mogu od općina oduzeti povjerene poslove i vratiti ih u svoju nadležnost.

Desetak općina podignulo je protiv županija i Federacije BiH na Ustavnom sudu Federacije tužbu zbog kršenja Europske povelje o lokalnoj samoupravi i odredbama Zakona o osnovama lokalne samouprave u FBiH. Najviše tužbi stiglo je zbog toga što su općine izuzete iz upravljanja šumama i šumskim zemljištem. Federacija BiH nije poštovala ni pravo da općine provode Zakon o upravljanju koncesijama, Zakon o pripadnosti javnih prihoda.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok