Elektroprijenos BiH izgubio je spor težak trideset milijuna maraka od Elektroprivrede Hrvatske zajednice Herceg Bosne.

To znači da će s kamatama morati platiti oko 61 milijun, zbog ulaganja u prijenosnu mrežu koja nisu priznata prilikom osnivanja kompanije 2006. godine. Zato je Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg Bosne podnijela tužbu, a kako se Sud BiH proglasio nenadležnim, predmet je preuzeo Okružni gospodarski sud u Banjoj Luci, javlja ATV.

U pravnom timu Elektroprenosa kažu da je točno precizirano da entiteti arbitražom rješavaju sve sporove, što znači da nadležnost nije mogao imati sud u Banja Luci.

“Što mi smatramo da je aposlutno pogrešno i smatramo da je nezakonito. Tu smo isticali i prigovor zastare potraživanja, jer su potraživanja koja se odnose na navodna ulaganja u prenosnu mrežu od 1992-2006. godine što je po nama apsolutno nešto što je zastarjelo”, navodi Nedžad Numić, izvršni direktor za pravne poslove Elektroprenosa BiH.

Osnivanjem Elektroprijenosa, tri elektroprivrede prenijele su vlasništvo nad prijenosnom mrežom na zajedničko poduzeće, kao i obveze od preko 200 milijuna. Problem je što u tu cifru nije ušlo i spornih trideset milijuna, pa je Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg Bosne 2010. godine podnijela tužbu. Zanimljivo je da se na njenom čelu tada nalazio sadašnji direktor Elektroprijenosa Matan Žarić, koji prema ovoj presudi, mora isplatiti novac po tužbi koju je sam podnio.

U Elektroprivredi Hrvatske zajednice Herceg Bosne poručuju kako nitko nema pravo osporavati odluke i nadležnosti suda u Banjoj Luci.

“Svaka presuda pa i ova u Banjoj Luci za Elektroprivredu HZ Herceg Bosne je obvezujuća i sve dalje korake koja bude poduzimala naša uprava temeljit će se na zakonu i u interesu su poduzeća. Vjerujemo u neovisnost suda i ne sporimo kako će presuda biti u interesu Elektroprivrede Hrvatske zajednice Herceg Bosne”, izjavila je Marija Buntić, glasnogovornica Elektroprivrede HZ Herceg Bosne.

Žalba Elektroprijenosa već je proslijeđena Višem gospodarskom sudu u Banja Luci. Ako dođe do naplate, to će izazvati velike probleme u ovoj bh. kompaniji koja godinama dobro posluje. Morat će kažu podići cijenu naknade za korištenje prijenosne mreže, jer drugog izlaza nemaju.

“To bi se jako negativno odrazilo na poslovanje Elektroprijenosa i učinili bi skoro nemogućim naše poslovanje iz razloga što Elektroprijenos ne raspolaže sredstvima za ovu namjenu”, kaže Nedžad Numić, izvršni direktor za pravne poslove Elektroprijenosa BiH.

To bi se moglo negativno odraziti i na vlasnike Elektroprijenosa u kojem Republika Srpska ima 42, a Federacija BiH 58% udjela. Prošle godine u tom omjeru podijelili su oko 7 milijuna maraka dobiti. Ako dođe do naplate, Elektroprijenos će ostati i bez novca koji planira ulagati u razvoj prijenosne mreže, navodi ATV.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com
comments powered by Disqus

Najnovije BiH