Diplome Sveučilišta u Mostaru (SUM) jedine su od bosanskohercegovačkih visokoobrazovnih institucija koje se mogu nostrificirati u Republici Hrvatskoj i Europi.

Rezultat je to provedene reakreditacije sastavnica i studijskih programa Sveučilišta u Mostaru, a koju je provela Agencija za znanost i visoko obrazovanje Republike Hrvatske. 

Postupak je proveden na zahtjev Sveučilišta u Mostaru. Iz Agencije ističu kako je SUM prošao međunarodnu reakreditaciju koju je provela hrvatska Agencija, a koja je punopravna članica svih relevantnih europskih udruženja agencija za vanjsko osiguravanje kvalitete. Navodi Slobodna Dalmacija.

„Reakreditacija, čiji je cilj ne samo dobiti uvid u stanje nego i dugoročno potaknuti djelovanje na temelju konkretnih preporuka stručnih povjerenstava, zasigurno će doprinijeti privlačenju studenata iz drugih država na Sveučilište u Mostaru“, stav je ravnateljice Agencije za znanost i visoko obrazovanje prof. dr. sc. Jasmine Havranek.

Iz vodstva Sveučilišta u Mostaru ističu kako to znači da se diplome stečene na SUM-u mogu nostrificirati kako u Hrvatskoj tako i u Europi.

„Nismo sretni što ostali univerziteti u BiH nisu proveli međunarodni postupak akreditacije, ali u tom procesu im želimo pomoći budući je SUM taj postupak uspješno završio“, navode iz uprave Sveučilišta u Mostaru.

Ključni razlog neprovođenja međunarodne akreditacije na javnim univerzitetima u Bosni i Hercegovini je neusvajanje ključnih dokumenata od strane Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranja kvalitete BiH što je dovelo u pitanje nostrificiranje diploma brojnih univerziteta u BiH, osim onih stečenih na Sveučilištu u Mostaru.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok