Nekada najperspektivnija grana poljoprivrede u BiH danas je pred potpunim kolapsom, iako je sektor proizvodnje malina nekoliko godina unazad ostvarivao rezultate koji su vrijedni pažnje, u 2017. godini proizvedeno je više od 23.000 tona maline i ostvarena vrijednost izvoza od 71 milijun KM, priopćeno je iz Saveza proizvođača jagodičastog voća u BiH.

Ostvareni rezultati su svrstali BiH kao 7. zemlju na svijetu po ostvarenoj proizvodnji malina, a njihovu proizvodnju kao sektor koji bilježi najbrži rast.

Sektor proizvodnje malina danas prolazi kroz najteže razdoblje prije svega zbog nepovoljnih klimatskih uvjeta.

- Kiša koja stalno pada značajno utječe na mogućnost branja maline, kao i na kvalitet ubrane maline. Drugim riječima, u malinarstvu je prisutno stanje elementarne nepogode koje nanosi milijunske gubitke u proizvodnji – priopćeno je.

Navodi se da je izlazak pojedinih hladnjača iz otkupa u 2018. godini smanjilo raspoložive rashladne kapacitete te dodatno otežalo situaciju u cjelokupnom sektoru. Između ostalog, i to je doprinijelo neravnomjernoj raspoređenosti rashladnih kapaciteta na terenu.

- Zbog nemogućnosti skladištenja proizvoda dnevno propadaju tone malina, a prema procjenama samo u okolini Maglaja do sada je propalo 500 t maline. Nadamo se da će se nadležno ministarstvo i ostali sudionici na tržištu uključiti i poduzeti potrebne korake kako bi se ustabilila situacija u sektoru malinarstva - zaključuje se u priopćenju Saveza. (Fena)

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u