Osim što je po kalendaru službeno počelo, ljeto u BiH za sada nema nikakve odlike najtoplijeg godišnjeg doba koje karakterizira obilje sunca.

Temperatura je za vikend pala za 10 stupnjeva, negdje i više, a dojam hladnoće dodatno je pojačavao snažan vjetar, piše Večernji list BiH. Mnogi su, s obzirom na prijelaz iz jednoga godišnjeg doba u drugo, komentirali kako ovo više nalikuje na prelazak iz jeseni u zimu negoli proljeća u ljeto. Kako će se dogoditi promjena, moglo se naslutiti već u drugoj polovini tjedna na izmaku, kada je grmljavinsko nevrijeme zahvatilo više bh. općina i gradova, a u Hercegovini je zbog gromova pregorilo nekoliko televizora, uređaja za prijem TV signala, internetskih signala.

Neprimjereno hladno

Tako je, primjerice, u Grudama u razmaku od nekoliko kilometara udar groma doveo do kvara više uređaja. Zatim je uslijedio pad temperature. Profesor Zoran Zadro komentirao je ovakva događanja. - I idućih dana očekuje se neprimjereno hladno vrijeme za ovo doba godine. Pogotovo se to odnosi na noći i jutra. Temperature, i to one noćne i jutarnje, okvirno će se kretati od 6 do 18, a dnevne od 11 do 27 stupnjeva. Uz buru i sjeverac dojam svježine će biti još veći. Ako pogledamo slike odstupanja temperatura, a odnose se na ljetne, jesenske i zimske mjesece, čini se, barem po posljednjim dugoročnim izlaznim prognozama, da bi nam mogli uslijediti svježije ljeto, hladnija jesen i hladna zima, i to opet s većim naglaskom na njezin drugi dio. Ipak, još će tu biti promjena, međutim, svakako su zanimljivi izlazi mjesečnih temperaturnih, dugoročnih prognoza CFS modela (Climate Forecast System) za idućih 6 do 9 mjeseci - ističe Zadro. U dijelovima Bosne stanovnici su ovog vikenda uključili i grijanje, a mnogi se nadaju da će ovakvo vrijeme uskoro završiti. Hladnoća, osobito kiša koja uz nju dolazi, stvorili su probleme poljoprivrednim proizvođačima. Primjerice, žito je već dozrelo u nekim krajevima, ali zbog kiše, koja svakog dana počne padati u poslijepodnevnim satima, nema uvjeta za njegovo sakupljanje.

Moguće poplave

Unatoč pesimističnim prognozama i hladnijim godišnjim dobima, aktualnom i onima koja slijedi, Zadro ističe da će ljeta biti, premda ne u mjeri na kakvu smo navikli. - Na dugotrajniju stabilizaciju vremena još ćemo pričekati jer nam slijedi nova ciklona koja bi mogle donijeti kišu i lokalna grmljavinska nevremena. Ne isključujem mogućnost poplava na Balkanu te ponegdje u regiji Bosne. Unatoč svemu, ne treba misliti da ove godine neće biti ljeta. Pred nama je srpanj, kolovoz, pa i rujan te će biti sigurno upozorenja i na valove vrućina. Međutim, reprize prošlog ljeta najvjerojatnije neće biti - istaknuo je Zadro.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok