Hrvatski član Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović susreo se u Uredu hrvatskog člana Predsjedništva BiH Mostaru s voditeljem Izaslanstva Europske unije u BiH i specijalnim predstavnikom Europske unije u BiH Lars-Gunnarom Wigemarkom.

Tema razgovora bila je politička situacija u Bosni i Hercegovini nakon održanih Općih izbora, s posebnim osvrtom na implementaciju izbornih rezultata, priopćeno je IZ Predsjedništva BiH.

Na početku susreta Wigemark je izrazio čestitke na zapaženom izbornom rezultatu, koji su ostvarile stranke okupljene oko Hrvatskog narodnog sabora na čelu sa Čovićem.

Čović je izvijestio sugovornika da je preko 80% hrvatskih birača podržalo projekt HNS, što nalaže veliku odgovornost da se ustraje u borbi za punu jednakopravnost i konstitutivnost Hrvata BiH, koje su još jednom grubo izigrane na prošlim izborima. Zato je od ključnog značaja izmijeniti Izborni zakon, kako bi se sve institucije vlasti mogle konstituirati sukladno načelu legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda.

Stoga je krajnje vrijeme da svi politički lideri preuzmu odgovornost za rješenje ovog pitanja, kako bi se osigurale trajne pretpostavke demokratskog razvitka i stabilnosti BiH.

G. Wigemark je ovom prigodom kazao kako će međunarodna zajednica podržati svako rješenje koje jamči provedbu odluka Ustavnog suda BiH i međunarodnih sudova, te omogućava daljnju provedbu reformske agende i nastavak euroatlantskog puta Bosne i Hercegovine, priopćeno je.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok